Nyheter

Frans og Kirill

Det er konfliktene i Midtøsten som har lagt grunnlaget for møtet mellom paven og patriarken.

Den humanitære og politiske krisen i Syria og resten av Midtøsten har om ikke annet gitt én positiv virkning: Den katolske kirkes pave Frans og patriark Kirill i Den russisk-ortodokse kirke trykket i går hverandres hender ved Havanna flyplass på Cuba. Det er ingen overdrivelse å si at møtet er historisk.

LES OGSÅ: Tok til orde for økt kristent fellesskap

Felles erklæring
Det ble annonsert at de to mektige kirkelederne ved avslutningen av toppmøtet skulle signere en felles erklæring. Da Vårt Land gikk i trykken, var ikke samtalene ferdig, men det kan uansett sies noe om hvor banebrytende det er at de to overhodene tilbrakte flere timer sammen på øystaten i Det karibiske hav. 

Forventningene om hva som ville komme ut av møtet i form av konkrete løsninger, er ikke store. Det viktige nå er at de mektige kirkelederne møter hverandre ansikt til ansikt. Det er et godt signal nedover i de kirkelige strukturene.

LES OGSÅ: Lyste hverandre i bann - nå møtes de

Politiske bånd

Det er nesten tusen år siden vest- og østkirkens veier skiltes. Politisk og teologisk uenighet skapte en forgiftet atmosfære i 1054. Kirkens ledere gikk så langt at de lyste hverandre i bann. I mange hundre år var det minimalt med kontakt mellom kirkene.

Den katolske kirkes forhold til Den gresk-ortodokse kirke har bedret seg, men det samme kan ikke sies om kontakten med Den russisk-ortodokse. Det har sammenheng med at båndene mellom kirke og stat er svært sterke i Russland. Patriark Kirill er Vladimir Putins tydelige støttespiller.

Denne nasjonalistiske tilnærmingen gjør at Den russisk-ortodokse kirke blir sett på som en politisk aktør. Russlands aggressive opptreden i Ukraina har skapt mye internasjonal frustrasjon og har heller ikke bidratt til å styrke forholdet til Den katolske kirke.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Anklages for ikke å gjøre nok for forfulgte kristne

Derimot er det konfliktene i Midtøsten som har lagt grunnlaget for gårdagens møte. Fremveksten av muslimsk fundamentalisme har skapt en fortvilt situasjon for kristne minoriteter i hele regionen. Dette berører både den katolske og ortodokse kirke. Kirkesamfunnene anklages for ikke å gjøre nok for kristne som blir forfulgt av IS.

I Genève har FNs spesialutsending til Syria, Staffan de Mistura, et svare strev med å få de mange partene i Syria-konflikten til å fortsette samtalene. Atmosfæren er grunnleggende mistenksom. Budskapet fra Cuba kan bli en katalysator for at forhandlinger om en mulig våpenhvile kan gli litt lettere.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter