Nyheter

For sent?

Tirsdag blir det palestinske flagget heist foran FNs hovedforsamling.
 Trolig kommer det for sent.

Flaggheisingen foran FN-bygningen kan se ut som en triumf for tanken om en palestinsk stat. Men mye tyder på at det i stedet er en markering av en mulighet som er gått tapt.

LES MER: Flagget vaier foran FN-bygningen

I en meningsmåling utført av Palestinian Centre for Policy and Survey Research publisert rett før helga, sier 51 prosent av palestinerne at de er mot en tostatsløsning med en palestinsk stat ved siden av Israel. Og to tredjedeler sier at de ikke tror en palestinsk stat lenger er praktisk mulig.

Dette er første gang at en ­meningsmåling viser flertall mot en palestinsk stat. I 2009 var det 64 prosent som var for. En til­svarende utvikling kan
registreres i Israel, der støtten 
for tostatsløsningen gikk ned 
fra 62 prosent juni i fjor til 51
prosent i juni i år.

Fredsprosessen.

I et intervju med NRKs Sidsel Wold på lørdag sa den israelske analytikeren­ Yossi Alpher at verdenssamfunnet nå må slutte å snakke om t­ostatsløsningen. Den er død.

Men utenriksminister Børge Brende uttrykker fortsatt håp om å få den såkalte fredsprosessen i gang igjen. Denne prosessen –som tar sikte på å få forhandlet fram en løsning med to stater – er hva både Norge og det internasjonale samfunnet har satset på i over 20 år. Å gi den opp sitter langt inne.

LES MER: Brennbart på Tempelhøyden

I år er det 25 år siden den ­israelske forfatteren David Grossmann overbeviste meg om tostatsløsningen. Grossmann hadde tjenestegjort i den israelske hæren på Vestbredden, og mente at det var ødeleggende å være okkupasjonsmakt. Israels framtid som jødisk og demokratisk stat krevde at palestinerne fikk sin egen stat.

Men mine møter med vanlige palestinere de siste årene har bekreftet det meningsmålingen sier: De tror ikke lenger på fredsprosessens palestinske stat.

Illusorisk.

Grunnen til det er at Israel har underlagt seg ­store deler av Vestbredden gjennom bosettinger, veier og militære­ sikkerhetssoner som stenger ­palestinerne ute. Vannressursene­ er også stort sett under ­israelsk kontroll, så vel som luftrommet og grensene. Så lenge det er slik, vil en palestinsk stat være illusorisk.

Men det skyldes også at de 
palestinske selvstyremyndighetene har mistet troverdigheten. Meningsmålingen viser at 61 prosent mener Mahmoud Abbas bør trekke seg som president, og at 79 prosent mener den pale­stinske administrasjonen er korrupt. 53 prosent sier den er mer til skade enn til gagn. Mange 
palestinere jeg har snakket med, mener at selvstyremyndighetene bare administrerer den israelske okkupasjonen.

Splittelsen mellom Fatah og Hamas og Mahmoud Abbas­ ­vaklende oppslutning gjør at I­srael tviler på at det finnes noen de kan slutte en troverdig fredsavtale med. Det finnes heller 
ingen samlende kandidat til å ta over etter Abbas.

Nytenkning.

Men hva er alternativet til tostatsløsningen? Her er åpenbart behov for nytenkning som tar utgangspunkt i den reelle situasjonen.

Første forutsetning for en løsning er anerkjennelse av to helt grunnleggende realiteter. Den første er at en jødisk stat er kommet for å bli, og har krav på sikkerhet og anerkjennelse. Den andre er at palestinerne har krav på de samme rettigheter som israelerne.

LES MER: Enstatsløsningen

Kan disse to prinsippene ivaretas også på andre måter enn gjennom to stater ved siden av hverandre? Mange på palestinsk – og noen på israelsk side – ønsker seg én stat for begge folk. Er det mulig å sikre jødene en nasjonalstat uten dermed å diskriminere ikke-jødiske innbyggere? Så langt er det få som har prøvd å konkretisere noe som kan være akseptabelt for begge parter.

Ustabilt.

Å opprettholde 
dagens situasjon er ikke noe ­alternativ. Den er altfor ustabil. Hva skjer den dagen Mahmoud Abbas går av? Hvor lenge kan de palestinske selvstyremyndig­hetene holde det gående uten 
resultater? 57 prosent av palestinerne­ ­mener man må gå tilbake til væpnet kamp – tilsvarende tall var 49 prosent for bare tre måneder­ siden. Den økende 
volden det siste året kan fort komme ut av kontroll.

LES MER: Nærmer seg religionskrig

På israelsk side er det stadig flere som mener at annektering av Vestbredden er veien å gå. Men siden de færreste vil gi pale­stinerne borgerrett, betyr det slutten for Israel som demokrati. Og dessuten er Gaza like uløst.

Skal slikt unngås, er det nødvendig å presentere en løsning folk kan tro på.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter