Nyheter

Europa skjelver for britisk høyrevind

England er igjen tatt av en høyrebølge. Samarbeidet med Europa kan bli skadelidende.

Britene har en stor del av æren for at Norge og resten av Europa i disse dager kan feire 70 års-jubileet for frigjøringen fra Hitlers nazivelde. Englands heroiske kamp ble ledet av Toryenes statsminister Winston Churchill.

Det er ikke gitt at høyresidens brakseier i gårsdagens britiske valg er like godt nytt for Europa. Statsminister David Cameron kan godt komme til å sikre seg rent flertall i Parlamentet. Meningsmålernes spådommer om at det skulle bli dødt løp mellom Toryene og Labour, viste seg å være fullstendig feil. Både Ed Milibands Labour og Liberaldemokratenes Nick Clegg er påført så store nederlag at de ville måtte kjempe for sine lederposisjoner.

LES MER: Ønsker ny valgordning

Hindrer mangfold

Slipper Cameron å søke støtte fra andre partier i Parlamentet, kan han føre ren høyrepolitikk. Statsministeren selv befinner seg ikke ytterst til høyre, men han vil åpenbart bli sterkere presset av høyrefløyen om partiet skal råde grunnen alene.

LES MER: Unioner i motvind

Dette kan være dårlig nytt for samarbeidet i Europa. Britene har aldri maktet å avklare sitt forhold til resten av kontinentet. I konservative kretser på øyriket er det fortsatt mange som mener at England godt kan klare seg alene uten å måtte forholde seg til brysomme franskmenn og søreuropeiske land som ikke har finansene i orden.

Det britiske valgsystemet med enkeltmannskretser gjør det vanskelig å spå utfallene av valgene. Det er en urettferdig valgordning som hindrer at det skapes et større mangfold i britisk politikk. Små partier har store vanskeligheter med å komme seg inn på arenaen.

LES MER: Den jødiske arbeidarprinsen

Nasjonal bølge

Unntaket er det skotske uavhengighetspartiet. Selv om det ble tap i folkeavstemningen om skotsk uavhengighet, er den nasjonale bølgen fortsatt sterk i Skottland. Partiet får godt over 50 mandater, men blir det rent flertall for Cameron, er det lite makt å hente for partileder Nicola Sturgeon. Hun har tidligere sagt at hun vil støtte Labour.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Britiske valg byr alltid på mye snacks. Det blir lagt merke til at Londons populære og frittalende ordfører Boris Johnson gjenvant de konservatives sete i valgkretsen Uxbridge med drøyt 50 prosent av stemmene. 20 år gamle Mhairi Black blir den yngste representanten i Parlamentet. Hun slår ut Labours valgkampstrateg Douglas Alexander i valgkretsen Paisley i Skottland. Det kan også tas med at ektefellen til danskenes statsminister Helle Thorning-Schmidt har vunnet en plass i det britiske parlamentet for Labour. Stephen Kinnock erobret valgkretsen Aberavon i Wales.

For Ed Miliband er det svært lite å glede seg over. Det kan ikke bli lett å gå videre som Labours leder etter Camerons knockout.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter