Nyheter

En dødslinje å demontere korset

Den norske kirke må ikke logre for storsamfunnet på en slik måte at den mister sin identitet.

Til helgen er det åpningsfest for det nye kulturhuset Kimen i Stjørdal. Den flotte bygningen inneholder kinosal, bibliotek, livssynsnøytralt rom – og kirke. Lokalt er det blitt strid om at sentrale kristne symboler markerer den delen av kulturhuset som er kirke. SV har gjort det til en sak i valgkampen at korset må fjernes for at kirkebygget også skal regnes som et livssynsnøytralt rom.

Human-Etisk Forbund i Stjørdal støtter opp om den prinsipielle kampen, men en representant for HEF er klok nok til å skjønne at spillereglene ikke kan endres når kirkerommet står ferdig. Robert Skrede sier til Vårt Land at det ikke er mulig å gjøre noe med dette nå.

Opprinnelig var planen å bygge kirken som et livssynsnøytralt rom, men Kulturdepartementet satte foten ned overfor Stjørdal kommune. Holdningen fra departementet var preget av Den norske kirkes skepsis mot at kirkene utraderes som selvstendige kirkerom. Senest på kirkemøtet i april ble det slått fast at man ikke skal gi slipp på prinsippet om at kirker skal være kirker.

Stjørdal måtte da velge en løsning der kirke­rommet ble supplert med et mindre livssynsnøytralt rom. De som bruker dette rommet, mener at det er altfor lite og at kommunen signaliserer en nedprioritering av andre livssyn.

LES OGSÅ: Kirken er ferdig, men kors-striden fortsetter

I den katolske kirke ville en slik diskusjon aldri ha kommet opp. Der regnes kirken som et hellig rom. Den samme tenkningen gjelder ikke for et protestantisk kirkerom. Et sekulært rom kan bli gjort til gudshus ved at kristne symboler ved gudstjenesten flyttes inn i rommet.

For folk flest kan dette være vanskelig å forstå. De er vant til å tenke at kirken er et gudshus, selv når det ikke skjer kirkelige handlinger der. Vi ser også at mange bruker kirken til bønn, ofte ledsaget av lystenning og kneling ved alteret.

Kirken gjør seg selv en bjørnetjeneste om den ikke holder fast på dette prinsippet. Spørsmålet om kirken ligger for seg selv eller er en del av et kulturhus, er ikke det viktigste. Men de som gjør seg bruk av kirken, må få holde på vissheten om at de befinner seg i en kirke.

Kirken er åpen for alle. At noen ikke finner det naturlig å bruke kirken, må vi akseptere. Men det må ikke føre til at kirkens egenart fjernes.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter