Nyheter

Dopede 
OL-krav

Slik ser det ut når ren idrettsglede ikke lar seg stoppe av særnorske OL-krav laget av ledere med nisseluer.

I denne artikkelen skal du få ti grunner til at de norske OL-kravene er en skandale. Siste frist for å kvalifisere seg var tirsdag denne uken, og det endelige uttaket blir offentliggjort søndag.

1.

Ledelsen i norsk idrett valgte å innføre krav som er strengere­ enn de kravene IOC opererer med. Begrunnelsen var at man bare vil sende utøvere som kan bli blant de 8-12 beste. Men hvor gøy ville det vært å se på hvis det bare var ti utøvere med? Det er et nivå så svimlende høyt at det tilsvarer å bli verdensmestre i fotball. Skulle Norge, dersom vi igjen kvalifiserer oss til et fotballmesterskap, velge å sitte hjemme, fordi vi ikke regner oss som gode nok til å komme til ­finalen?

LES OGSÅ: – Muhammad Ali var den største. Punktum

2.

OLs motto er at det er viktigere å delta enn å vinne. Alle skjønner at ikke hele verden kan delta, men det er likevel et fåtall av dem som får delta, som kan vinne. IOC har laget krav som er så strenge at man i praksis må ha idretten som yrke i ti år – samt et eksepsjonelt talent – for å lukte på dette nivået. Ved at Norge har strammet kravene ytterligere, bidrar våre idrettsledere til å spenne ben på egne utøvere som bare hvert fjerde år har denne muligheten til å realisere sin drøm.

3.

En rekke avsløringer det siste året viser at nivået i internasjonal friidrett er basert på svindel. Russland – som var nest beste friidrettsnasjon i forrige OL – er nå utestengt for sin systematiske doping iscenesatt av trenere, ledere og etterretningstjenesten. Land som Ukraina, Hviterussland, Kenya og Etiopia står på listen over land som risikerer utestengelse. De norske OL-kravene tar altså utgangspunkt i et nivå som er kunstig høyt. Hva slags verdisyn formidler det?

4.

Dopingvarsleren Julia Stephanova fikk dispensasjon til å delta i EM i friidrett. Hun lever nå på hemmelig adresse og må ha bevoktning døgnet rundt ­etter at hun bidro til å avsløre dopingen i Russland. Hun har selv dopet seg, og var i EM milevis unna sitt gamle nivå. I et intervju sier hun at hun som ren utøver håper det skal være mulig å løpe under to minutter på 800 meter igjen, men hun er ikke sikker. Det særnorske OL-kravet? 2.00.

LES OGSÅ: Disse trossamfunnene tjener penger på folks gambling

5.

Hedda Hynne var en av de nye norske utøverne som imponerte i EM. Hun var godt under det internasjonale OL-kravet og fikk en fin sjuendeplass i finalen. Hun blir antakelig tatt ut til OL på skjønn, men hun er helt klar på at de særnorske reglene har stresset henne. Det er heller ikke like gøy å komme til OL på skjønn som det er å vite at man er kvalifisert. Skjønn åpner for forskjellsbehandling mellom ­utøvere, og det kan fort bli brukt mot deg etterpå dersom du skulle mislykkes.

6.

Keshorn Walcott fra Trinidad overrasket alle ved å ta gull i spyd under OL i London for fire år siden. Hadde 19-åringens hjemland hatt samme type OL-krav som Norge, ville han ikke fått delta!

7.

Hva er så årsaken til at Olympiatoppen vil gjøre det så vanskelig å komme til Rio at det minner om lignelsen om kamelen og nåløyet? Det kan man bare spekulere i. Kanskje lederne ­ønsker å gjøre seg selv viktige, noe som kan forklare hvor mange arbeidstimer de brukte på sitt særegne flisespikkeri, der det tok uker å finne ut om kravet på 1500 meter skulle strammes inn med et halvt eller et helt sekund.

LES KOMMENTAREN: «Inge Andersen må gi mer innsyn i Idrettsforbundets pengebruk, eller gå av»

8.

Kan det være at de strenge OL-kravene handler om å spare penger? At det blir for kostbart å sende mange utøvere til Rio? Jeg tror ikke det. Ikke etter å ha sett at idrettspresident Tom Tvedt brukte en kvart million kroner på reiser i løpet av sine ti første måneder, og at generalsekretær Inge Andersen nekter å vise reiseregninger selv når kultur-­ministeren krever det, hun som på vegne av deg og meg betaler 87 prosent av utgiftene til Norges Idrettsforbund.

9.

Størrelsen på troppen handler ikke om nasjonal prestisje. Hvilke medaljer Norge tar i Rio har mest verdi for den enkelte utøver. Men hvilke holdninger uttakene er basert på, har verdi for alle nordmenn som lar seg inspirere av å se på kappestriden mellom dem som ofrer alt – og som avstår fra å jukse.

LES OGSÅ: Disney vil lage film om sjakkdronning fra slummen

10.

Det eneste særnorske kravet som bør stilles for å få delta i OL, er – som Dagbladets kommentator Esten O. Sæther har ­påpekt – dette: Et krav til vandel. Men også her svikter den norske Olympiatoppen. De har allerede tatt ut dopingdømte Eirik Tysse. Og uttaket er gjort på skjønn. Mer tydelig kan man ikke dokumentere sitt manglende skjønn.

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter