Nyheter

Det borgelige prosjekt

Erna Solberg må vise at det borgerlige prosjektet er langsiktig. Da kan hun ikke ha krise på budsjettet.

Spekulasjonene rundt mulig regjeringskrise pågår nå for fullt. Diskusjon og spenning er særlig knyttet til Venstres ultimatum om klimagjennomslag, og hvor langt Frp er villig til å strekke seg.

KrF-leder Knut Arild Hareide har sagt at KrF kommer til å holde sammen med Venstre. Dermed blir det vanskelig å se for seg at KrF og et annet parti redder budsjettet dersom Venstre bryter.

LES OGSÅ: Både Høyre og Ap trenger KrF

«Ikke redningsbøye»

Den endelige bekreftelsen på at et slikt scenario kan sjaltes ut kom tirsdag ettermiddag. Da sa Sps leder Trygve Slagsvold Vedum at han ikke vil være «en redningsbøye» for regjeringen dersom Venstre bryter. Hans begrunnelse er at budsjettet er grunnleggende distriktsfiendtlig og at Sp er uenig i blåblå samfunnsutvikling. Vedum mener de fire partiene som har innsatt regjeringen må ta ansvar for å skaffe landet et statsbudsjett. Også for 2017.

Men hva med Arbeiderpartiet? Vil det være mulig at Ap går inn og redder et budsjett dersom sentrumspartiene bryter med regjeringen? Ap-leder Jonas Gahr Støre har avvist en slik løsning. Av opplagte grunner er det ingen som har stilt spørsmålet til SV.

Styringspartiet

Likevel kan det være god grunn til å vie Aps strategi oppmerksomhet. Selv om Ap nå sier nei til å redde eventuelle stumper for Solberg, er det lite som tyder på at de vil forholde seg passive.

Sentralt i Ap sies det nå rett ut at de er klar til å ta makten om borgelig samarbeidet ryker. Til tross for at dette ikke er ønskesituasjonen for partiet. Hvis dette skjer vil Ap administrere landet fram til neste valg uten store krumspring. Partiet vil ikke komme med reformer, men satse alt på å vise seg fram som et traust «styringsparti». Det vil gi partiet gode kort på hånden i valgkampen. Et borgerlig flertall vil etter en slik regjeringskrise ikke framstå en garanti for en «levedyktig borgerlig regjering.

LES OGSÅ: Blå optimisme

Mye på spill

Alt dette vet statsminister Erna Solberg svært godt. Derfor handler høstens budsjett om så mye mer enn drivstoffpriser og Venstres ultimatum. Det handler om evne til langsiktig styring av Norge. Og det handler om Høyre troverdighet som «styringsparti»

Frp-leder og finansminister Siv Jensen forstår også dette. Likevel har hennes parti en litt annen agenda enn Høyre. Frp er et gammelt protest- og fløyparti, og har velgere som er kritiske til den politiske eliten.

Siv Jensen har dermed flere sentrale behov å ivareta. For også i Frp finnes en styringsorientert fløy. De ønsker ikke å miste makt og gjennomslag. Dessuten vil en regjeringskrise føre til at viktige Frp-profiler mister sine plattformer. Ikke minst partiets stjerne Sylvi Listhaug. Til tross for at hun er nominert til Stortinget, er det noe ganske annet enn å styre norsk innvandrings- og integreringspolitikk.

LES OGSÅ: Sylvi Listhaug mister førsteplassen

Vil slite kraftig

Dessuten har Per Sandberg og Ketil Solvik-Olsen sagt nei til gjenvalg på Stortinget. Om regjeringen ryker vil begge disse i stor grad forsvinne ut Frps sentrale valgkamp.

Selv om Frps fylkesledere ofte uttaler at de ønsker KrF og Venstre dit pepper´n gror, ønsker mange av dem å fortsette i regjering. Det vet dessuten at om regjeringen ryker, tar det lang tid å bygge seg opp som et opposisjonsparti. Dermed vil Frp slite kraftig ved neste valg.

LES OGSÅ: Frps eks-statråd rister KrF og Venstre

Mest på spill

Aller mest står likevel på spill for Høyre. Hovedgrunnen er at de to store partiene er avhengig av å kunne vise fram at de kan ta makt og beholde makt.

Det er et kjent fenomen at det største partiet i en koalisjon får «styringstillegg» i posisjon hvis regjeringen gjør det godt. Grunnen er at det største partiet blir synlig og får gjennomslag i offentligheten.

Men store partier har også mest å tape hvis de ikke klarer å framstå som et godt og reelt alternativ som kan samle mindre partier til en koalisjon.

For Erna Solberg står derfor uendelig mye på spill. Både for henne selv og for Høyre. Men kanskje aller mest for det borgerlige prosjektet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter