Nyheter

Det året det var så bratt

Ett år og over 36 000 Twitter-meldinger ut i presidentperioden, ser det ikke lyst ut med Donald Trump som kaptein på USA-skuta.

KOMMENTAR: Mange hadde håpet at alvoret ville sige inn over Trump da han i januar satte seg på stolen bak skrivebordet i det ovale kontoret. At han vil trekke pusten dypt, og tenke «Husk Donald, du er president for alle i USA. Hele verden ser på deg, faktisk. Det er lurt å tenke seg om.»

Men det ser ikke slik ut. Tvert i mot virker det som om han lengter tilbake til valgkamptida med fulle hus og stormende jubel, og ikke det tunge ansvaret som påhviler USAs 45. POTUS (President Of The United States).

LES OGSÅ: Trump fjerner Obamas religiøse initiativer

Personlighet

Selv om han er tidenes mest upopulære president, har han en skare tilhengere som støtter ham, uansett hva han sier. For dem er det store bildet viktigere enn spesielle personlighetstrekk. Derfor godtar det de avfeier som «ubetenksomme» uttalelser.

Men i flommen av Trump-nytt, er det noe som skremmer mer enn selvskryt, overdrivelser og manglende evne til å skille det som er viktig. Her er to hendelser:

Uttalelsene etter Charlottesville-demonstrasjonene.

Delingen av videoer fra britisk rasist-organisasjon.

LES OGSÅ: – Trump er ekstrem

Alt-bevegelse

I august samlet nasjonalister og nynazister seg i byen for å demonstrere mot fjerningen av en statue av general Robert E. Lee. En kvinne ble drept da en bilist med nazi-sympatier kjørte inn i en gruppe motdemonstranter.

Donald Trump sa, blant mye annet: – Denne historien har to sider. Dere snakker om en alt-right-bevegelse. Men det finnes også en alt-left-bevegelse, og noen av dem var bevæpnet med køller. Hadde den siden også skyld? Jeg mener det, sa Trump. Og: – Det var fine folk på begge sider.

LES OGSÅ: De fronter USAs nye, stygge, hvite ansikt

Videoen

I slutten av november retvitret han tre videoer som angivelig viser muslimer som utøver vold og knuser en statue av jomfru Maria. Videoene ble opprinnelig lagt ut av nestlederen for den høyreradikale organisasjonen Britain First.

Det alarmerende med disse to eksemplene er at det ikke virker som om han bryr seg over hvor ille dette er. Jeg tror ikke han er rasist, men jeg tror ikke han bryr seg. At ikke hans første, intiutive refleks var å fordømme et hvitt overherredømme, er vanskelig å forstå.

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter