Nyheter

Denne 70-åringen kan trumfe Trump

Om nøyaktig ett år vet vi hvem som blir amerikanernes neste president. Progressive Elisabeth Warren kan bli den som tvinger Donald Trump ut av Det hvite hus.

Ett år er lang tid i politikken, og Donald Trump skal før valget 3. november neste år gjennom en riksrettsprosess som kan slå begge veier for den mest splittende presidenten i USAs historie. Dessuten skal Trump innen valget underholde og forskrekke verden med over 5.000 nye twittermeldinger, hvis han holder sitt vanlige tempo på rundt 15 daglige kortmeldinger.

Normalt sett skal en sittende amerikansk president seile nokså trygt mot gjenvalg, særlig i økonomisk gode tider, men ingenting er normalt med Trump. En klart venstreorientert demokratisk motkandidat skal knapt ha noen sjanse mot en sittende republikansk president som søker gjenvalg, men vi lever som kjent ikke i helt ordinære tider, og selv økonomibobler sprekker når de blir for oppblåste.

Elizabeth Warren seiler opp

Kappløpet på demokratisk side er langt fra avgjort, men Elizabeth Warren har vinden i ryggen og er bookmakernes favoritt. Den hardtarbeidende 70-åringen har tre barnebarn, er advokat og jusprofessor, og har siden 2013 vært senator for Massachusetts i Kongressen.

Der har hun markert seg som en av de mest venstreorienterte, til tross for at hun stemte republikansk i mange år, og først i 1996 meldte overgang til Demokratene. «Jeg var republikaner fordi jeg trodde det var de som best støttet markedet», har hun sagt, men nå er Warren kvinnen som får noen av de aller største aktørene i markedet til å skjelve, inklusive Facebook og Amazon.

Hun er kritisk til Wall Street og vil sprenge og regulere dysfunksjonelle maktmonopoler innen finans, teknologi og annet næringsliv. «Jeg er kapitalist til beinet» hevder hun, men mener systemet er på ville veier og i altfor liten grad tjener vanlige amerikanere.

Vi revolusjonere helsesystemet

Warren er også, sammen med den selverklærte sosialisten Bernie Sanders, den kandidaten som vil gå lengst i å endre dagens forfeilede, privatbaserte amerikanske helsesystem. I motsetning til andre rike land, holder USA seg med et forsikringssystem som har drevet fram påfallende liten helsegevinst for hver dollar som blir brukt.

Hun vil ha såkalt «Medicare for All», der helsetjenester skal være offentlig drevet og likt tilgjengelig for alle. Dette er et voldsomt stridstema i amerikansk politikk, men en fersk undersøkelse viser at to av tre amerikanere støtter enten en slik nasjonalisering eller en litt mer moderat helsereform, to modeller som republikanerne kjemper mot.

Også andre piler peker Warrens vei. Tross alle forsøk på å diskreditere henne som rød og dermed lite valgbar, slår hun Trump i meningsmålinger der de to settes opp mot hverandre. Og hun er omtrent like populær som tidligere visepresident Joe Biden, 76-åringen som i valgkampen har virket sliten og defensiv.

Familien ble hardt rammet

Elizabeth Warren er ingen sosialist, men er preget av at hun som barn så familiens middelklasseøkonomi kollapse da faren fikk hjerteproblemer og helseutgiftene steg i været. På et tidspunkt måtte familien levere tilbake bilen, fordi de ikke maktet å holde tritt med låneavdragene.

Selv ble hun en akademisk stjerne, med amerikansk konkurslovgivning som juridisk spesialitet. Mer enn de fleste har hun derfor praktisk og teoretisk kunnskap om hvordan konkurser og nedgangstider straffer hardest de som har minst.

Derfor er Warren også blant dem som hardest angriper de ekstreme skattelettelsene til de rikeste som er innført i USA de siste tirårene. Det har bidratt til en kraftig økende ulikhet, der den ene prosenten som tjener mest, hadde en reallønnsvekst på 225 prosent mellom 1979 og 2016, sammenlignet med beskjedne 41 prosent for middelklassen.

Radikalisering i velgerflokken

Slik har «mulighetenes land» totalt forlatt sin gamle tradisjon som et mer egalitært samfunn med høyere sosial mobilitet enn for eksempel Europa. I sensasjonsvalget i 2016 profiterte paradoksalt nok superkapitalisten Trump på arbeider- og middelklassens økende misnøye, men mellomvalget for et år siden kan tyde på en gryende radikalisering, ikke minst blant unge velgere.

Elizabeth Warren foreslår skatteskjerpelser for de rike og for selskapene som har profittert så voldsomt på en mindre progressiv beskatning, og hun vil ha 40 prosent ansatterepresentasjon i bedriftsstyrene. Hun vil øke minstelønnen til 15 dollar timen i offentlig sektor, samt innføre gratis høyere utdanning og helsetjenester. Hun utfordrer dessuten den mektige fossilindustrien, når hun vil ha slutt på den omstridte «frackingen», som på klima- og miljøfiendtlig vis henter opp olje og gass fra skiferformasjoner i bakken.

Vil møte harde angrep

Det kommer til å bli en valgkamp der Warren vil bli angrepet av mektige motkrefter med enorm politisk og økonomisk innflytelse, sannsynligvis også fra den demokratiske partielitens støttespillere.

For USAs og verdens skyld kan vi bare håpe på at en politiker av Warrens kaliber om et år kan trumfe den uforutsigbare twitterkongen i Det hvite hus.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter