Nyheter

Den sterke manns tid

Når verden blir truende, kommer den sterke manns tid. Donald Trump passer til rollen.

Kommer han til å sette Hillary Clinton i fengsel? Kaste ut meksikanere og muslimer? Gi Putin Krim-halvøya og avlyse NATOs solidaritet? Straffe kvinner som har tatt abort?

Trolig er svaret nei på alle disse spørsmålene. Det blir rikelig med anledninger til å si at Trump ikke blir så ille som uttalelsene hans kunne gi grunn til å tro. Men det betyr ikke at vi kan puste lettet ut. Trump har fått makten, og vi vet ikke hva han vil bruke den til.

LES OGSÅ: «Clinton undervurderte kraften hos frustrerte, hvite velgere»

Sterk mann

«Plottet mot Amerika» heter en bok av Philip Roth, som kom ut i 2005. Der vinner den populære flygerkjendisen Charles Lindbergh presidentvalget i 1940 på et program om å holde USA ute av krigen. Lindbergh allierer seg med Hitler og innfører et fascistisk styre i USA.

Arbeiderklassen var ille ute i USA på 1930-tallet. Arbeidsløsheten var stor, lønningene sank og mange havnet i fattigdom. Det kunne godt skjedd det samme som i Tyskland: Den sterke mann kunne blitt valgt - slik Roth ser for seg.

Men slik gikk det ikke. En viktig grunn til det var at Franklin D. Roosevelt kom med sin New Deal - en politikk som ga håp til amerikansk arbeiderklasse om at solidaritet og felles innsats ville nytte, blant annet fordi staten trådte til med en sosial utjevningspolitikk.

Død drøm

«Den amerikanske drømmen er død», sa Donald Trump, og mange følte han traff spikeren på hodet. 5,7 millioner amerikanere er gått fra middelklassen til lavinntektsgruppene de siste årene. To tredjedeler tror ikke lenger at alle har like store muligheter i USA. 50 prosent mener det økonomiske systemet er urettferdig.

LES MER: Det amerikanske marerittet

Bernie Sanders ville gå i Roosevelts fotspor og gi folk et håp basert på solidaritet og sosial utjevning. Det alternativet fikk ingen sjanse. Demokratene valgte i stedet Hillary Clinton.

Og amerikanerne valgte i stedet en mann som lover at alt skal bli bra, bare han får ordne opp på sin måte.

Populismen

Det er bare én president i USAs historie som kan minne om Donald Trump. I 1828 skapte det sjokkbølger i Washingtons elite da Andrew Jackson rykket inn i Det hvite hus.

Jackson var kandidaten fra Det ville vesten, og brakte med seg den røffe stilen derfra. Han så seg selv som folkets representant mot «det korrupte aristokratiet i øst», og har blitt kalt den første populist. Han sørget for å utvide stemmeretten - vel og merke for de hvite. Samtidig førte han krig mot indianerne og var tilhenger av negerslaveriet.

LES OGSÅ: Hennes amerikanske drøm brast

Jackson satt som president i to perioder, og regnes som en av de store presidentene i amerikansk historie. Han ble kalt for en «demokratisk autokrat» - han følte seg som folkets representant, men var ganske egenrådig og kjørte gjennom sin politikk mot all motstand.

Om Trump kjenner denne historien, er ikke godt å vite, men det er ikke urimelig å vente seg noe lignende fra ham.

Isolasjon

Om Trump ikke kommer til å gjennomføre alt det han i valgkampen slengte ut - så er det mer enn nok igjen som skaper frykt og usikkerhet for hva som nå vil skje. Trolig vil han trekke USA fra klimaavtalen, og dermed rive bort mye av det håpet som ble skapt om at det var mulig å få verden over på en ny kurs. Hans utenrikspolitikk virker nokså usammenhengende, men det som ser ut til å være nerven i den, er at USA skal bry seg mindre om verden omkring. Han kommer snarere til å øke enn å bygge ned spenningene mellom etniske grupper i USA.

LES OGSÅ: – Jeg vet ikke hvordan den nye presidenten kan lege sårene

Det mest problematiske med Trump er likevel hans personlighet. Han er en mann som forakter svakhet, som foretrekker å sable ned og ydmyke motstandere heller enn å finne en løsning, som ikke tåler nederlag og er lett å fornærme, og som lar temperamentet styre.

Fortsatt misnøye

Trumps økonomiske politikk er heller ikke lett å få tak på. Men det er lite som tilsier at han kommer til å bedre situasjonen for de med lav inntekt og dårlige eller ingen jobber. Det vi kan være sikre på, er at han vil gi skattelette til de rikeste. Det republikanske flertallet vil også avvikle Obamacare. Derimot er det tvilsomt om de vil la Trump gå til handelskrig med Kina og avvikle frihandelen.

Derfor kommer uroen og misnøyen til å fortsette. Det mest foruroligende er om Trump vil gjøre som sterke menn har gjort før og rette misnøyen mot de som kan oppfattes som annerledes.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter