Nyheter

Debatt på samlebånd

Arendalsuka er ikke politiker-tett. Noen få utvalgte deltar i debatter til de blir «ør i huet».

Venstres Sveinung Rotevatn fortalte det treffende på Facebook-siden sin:

«Eg er klar for dagens fjerde paneldebatt. Kjekt å tjuvstarte valkampen som Venstres innovasjons-, miljøgifts, utviklings- og heilagdagspolitiske talsmann».

Den dagen gikk han altså fra debatt til debatt og snakket altså om fire tema. Slik er det for andre også:

KrFs Kjell Ingolf Ropstad sto fredag oppført på fire paneldebatter. Tema var klima, utvikling, kriminalitet – og nok en runde utviklingspolitikk. SVs Karin Andersen deltok i fire paneldebatter torsdag – og to fredag. Aktører innrømmer at de blir litt ør av slikt.

LES MER: Norske velgere er blitt klart mer sekulære

Gjerrige

Partiene er gjerrige på stortingsfolk som skal til Arendalsuka. Toppene har nemlig viktigere oppdrag i hjemfylket akkurat nå. Der er valgkampen i full gang – og der kan det handle om det politiske livet til lokale partikolleger.

Derfor blir det færre dueller og drama mellom rikspolitiske kamphaner. Rommet fylles i større grad av organisasjoner som regisserer mengdevis av paneldebatter. I disse har altså politikerne sine gjesteroller, ved siden av eksperter og egne profiler fra norsk organisasjonsmakt.

Alternative scener

Mandag blir det riktignok topptett – noen timer. For da er alle partilederne i byen for å vise seg litt blant folk før deltakelsen i kveldens NRK-debatt.

Men årets Arendalsuke – med lavere politikerprofil – skaper et økende antall scener for motkultur: Organisasjoner uten fete pengeressurser kan også si «kjør debatt».

En kuriositet er Norges Kommunistiske Parti, som er totalt utenfor rikspolitisk dagsorden. I Arendal har de bod og snakke ivrig med hverdagsfolk om kommunismen.

Ideelles inntog

Mer tydelig er det voksende innslaget av ideelle – ikke minst gjennom stands på gateplan. Pøbelprosjektet er der for tredje år på rad. Og Norges Fredsråd, Barn og Unge av Rusavhengige, Norges Døveforbund – de er der sammen med tyngre interesser.

Som eksempelvis Redd Barna – og Blå Kors. Sistnevnte presenterer sin egen «Arendalsdrink» for forbipasserende.

Drinken serveres i blått glass – med isbiter og fruktsmak. De gir både publikum og organisasjonsfolk en påminnelse om noe alkoholfritt.

Det er en liten smak av motkultur. Og slik får også andre enn NHO og de store tunge sin sjanse til å synes litt i det store, norske organisasjonsmylderet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter