Meninger

De som kritiserer

Kritikkens gave er trolig den nådegaven som er minst verdsatt.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kritikk blir ofte oppfattet som et negativt ord, og vi liker ikke folk som er kritiske. Men vi er også skeptiske til de som er ukritiske – de godtar gjerne hva som helst.

Ordet kritikk kommer, som så mange andre slike ord, fra gresk. Grunnbetydningen er å skjelne, det vil si å se forskjell på ting – slik som forskjellen på ekte og falskt, eller godt og ondt. En mer forståelig oversettelse er å bedømme.

Kritisk ånd

I en del kristne sammenhenger er kritikk et negativt ladet ord. Den som er kritisk og stiller spørsmål, blir gjerne oppfattet som tvilende, illojal eller med manglende engasjement for saken. Det har i noen sammenhenger blitt snakket om en kritisk ånd, noe man måtte omvende seg fra – eller til og med få drevet ut.

LES OGSÅ: I brann for saken

Da jeg for noen år siden leste listen over nådegavene i Paulus første brev til korinterne på gresk, oppdaget jeg at en av Åndens gaver var «diakrisis pneuma» – altså direkte oversatt «kritisere ånder».

Skjelne ånder

I de fleste bibeloversettelser har man valgt å bruke grunnbetydningen av ordet kritikk, og skriver «skjelne ånder». Men hva betyr det egentlig i praksis? Hvordan skjelner man mellom ånder? Noen oversettere prøver å forklare det – da sier de ofte at det handler om å vite hvilke ånder som er fra Gud, mens noen sier at det er å bedømme hva som er sunn lære.

LES OGSÅ: Tiden leger ikke alle sår

Hvis jeg skulle driste meg til å foreslå en forståelig forklaring på denne gaven, så ville jeg si at det dreier seg om gaven til åndelig bedømmelse – eller nådegaven til å kritisere. Det er ikke snakk om å ha en holdning der man alltid er negativ, men om evnen til å stille de gode spørsmålene og slik bidra til at ikke hva som helst blir godtatt som riktig og godt.

Problemene

Jeg tror at dersom denne gaven hadde blitt verdsatt og praktisert i større grad, ville vi unngått mye av det som i disse dager kommer fram om uheldig praksis i kristne sammenhenger. Det slår meg at mange nettopp påpeker at det å stille kritiske spørsmål var uønsket, og at det var roten til mange av problemene.

Så la oss søke gaven til å kritisere.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger