Meninger

De skjulte sperrene

I sommer lærte vi et nytt begrep som har endret hvordan vi ser på benker og busskur.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

De fleste av oss hadde ikke tenkt over det tidligere. At benken du sitter på når du venter på toget, har armlener fordi det ikke skal være mulig å sove på den. At en butikk har plassert tunge blomsterpotter utenfor inngangspartiet så ingen skal kunne legge seg der. At et hotell har pigger i vinduskarmen så det er umulig å sette seg.

Nasjonal debatt

Da journalist Christian Nicolai Bjørke skrev saken «Dette er ikke en seng» i mai, hadde de færreste hørt begrepet fiendtlig arkitektur. Men i løpet av sommeren ble spørsmålet om arkitekturen skal hindre uønskede å oppholde seg i det offentlige rom, en nasjonal debatt.

Det begynte da Oslo S ville sette opp armlener på benkene inne på stasjonen. I tillegg ville eieren Rom eiendom la restaurantene kontrollere de fleste sitteplassene. Med andre ord: Skal du kunne sette deg ned, må du ha råd til å kjøpe noe.

Så oppdaget en våken tvitrer at Hotell Norge i Bergen hadde pigger i vinduskarmen utenfor.

Fjernet piggene

SV-leder Audun Lysbakken poserte i busskur, mens Heidi Nordby Lunde fra Høyre kalte debatten moralsk hysteri.

Hotell Norge bestemte seg for å fjerne piggene. Bjørvika Utvikling gjorde det samme med armlenene som var montert på benker i Bjørvika. Fiendtlig arkitektur ble noe folk snakket om, og ikke minst la merke til i det offentlige rom.

LES OGSÅ: Slår tilbake mot fiendtlig arkitektur

Skjulte beskjeder

– Arkitekturen handler ikke om å løse sosiale problemer, men å skjule dem, sa svenske Fredrik Edin, kulturredaktør i den svenske, radikale ukeavisa Arbetaren til Vårt Land i mai.

Kjennetegnet ved fiendtlig arkitektur er at de eneste som oppfatter den skjulte beskjeden, er de som er uønsket.

Engasjementet kan ses i lys av tiggerdebatten. Begge handler om hvilken plass de svakeste i samfunnet har i det offentlige rom. At noen sender skjulte signaler til de som allerede befinner seg nederst på rangstigen, er vanskelig å akseptere.

– Det er ikke vår oppgave å ta vare på de svake i Oslo, påpekte Knut Øivind Ruud Johansen i Rom eiendom.

Han har rett, men samtidig tar han feil. Å ta vare på de svakeste, er vår felles oppgave.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger