Kommentar

Boikotte jødenes stat?

Det er lett å skjønne at mange mener noe må gjøres for rettferd for palestinerne. Men er boikott av Israel tingen?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Wikileaks lekket mandag en epost fra i fjor vår der Hillary Clinton sa at en liksom-fredsprosess mellom Israel og palestinerne er bedre enn ingen fredsprosess. Det bekrefter at fredsprosessen mellom Israel og palestinerne er en fasade som dekker over at ingenting skjer. Under dekke av fredsprosessen har bosetterbevegelsen de siste tjue årene fått gjennomført store deler av sitt program for annektering av Vestbredden.

Moralsk impuls

Voldelig kamp har jo vist seg først og fremst å skade palestinerne og deres sak. Derfor leter de som vil endre palestinernes situasjon etter alternativer. Den ­såkalte BDS-kampanjen – som står for boikott, sanksjoner og slutt på investeringer – har fått økende­ støtte, ikke minst på ­kirkelig hold.

Mange som støtter boikott, gjør det nærmest ut fra en moralsk impuls. De er oppbrakt over ­palestinernes situasjon, og de ønsker å markere at de tar a­vstand fra Israels handlinger og politikk.

Men det er verken fornuftig eller riktig å boikotte verdens eneste jødiske stat, som dessuten er et av de få stabile demokratier i en del av verden der diktatur og kaos råder.

Juridisk krav

Men boikott – eller BDS – kan ha en saklig ­juridisk begrunnelse.

– Det handler om ikke å bidra­ til aktiviteter som bryter med ­internasjonal lov, sa Hugh Lovatt, som leder Midtøstenavdelingen i tenketanken European Council of Foreign Relations, da han innledet på et seminar i Oslo i vår.

Lovatt mente myndigheter, ­bedrifter og organisasjoner tar en stor risiko om de ikke følger internasjonal lov.

– Det er ikke snakk om at vi skal tvinge vår politikk på Israel, men at vi selv skal sørge for å opptre lovlig, sa han.

LES OGSÅ: Den norske regjeringen tar tydelig avstand til Israelboikott

Differensiering

Men det ­betyr også at det er nødvendig å skjelne­ mellom lovlig og ulovlig når det gjelder Israel, det som kalles ­differensiering.

De israelske bosettingene på okkupert territorium er i strid med internasjonal lov. Differensiering betyr at vi skal nekte å delta i noe som støtter opp ­under dem.

Indirekte sier man da også at Israel er en legitim stat som ikke skal boikottes bare fordi den ­eksisterer. Det er en positiv side ved differensieringstanken.

Israel er likevel mot, men har i det minste gått med på å merke­ kylling slik at Ekan skjelne mellom kyllinger produsert i ­bosettinger og i det egentlige Israel.

Det må være helt på sin plass å bevisstgjøre folk om å unnlate å bygge opp under bosettingenes økonomi og oppfordre til å støtte palestinsk økonomi, for eksempel gjennom turisme. Men forbrukerboikott må brukes intelligent. De kan knapt kalles en seier for palestinerne da Soda Stream la ned fabrikken på Vestbredden slik at mange palestinere mistet jobben.

Men det er verken fornuftig eller riktig å boikotte verdens eneste jødiske stat, som dessuten er et av de få stabile demokratier i en del av verden der diktatur og kaos råder.

Full boikott

I praksis er det vanskelig å dra grensen mellom differensiert boikott og full boikott. Lovatt nevnte at det kunne være aktuelt for Eå utestenge israelske banker dersom de har filialer i bosettingene. Det ville i praksis bety at alle israelske banker ble boikottet – noe som ville være en boikott av israelsk økonomi i sin helhet. Nettopp derfor har Eså langt ikke gått til et slikt skritt.

Bosettingene er nemlig dypt integrert i israelsk økonomi og samfunnsliv. Man kan nok få noen symbolmarkeringer som kyllinger og Soda Stream. Men hvis man virkelig skulle boikotte alt som har med bosettingene å gjøre, ender man opp med en full boikott av Israel.

LES OGSÅ: Israel bryter med UNESCO

Press

Et argument for boikott, er at det kan presse Israel til å endre politikk. Man sammenligner ofte med apartheidregimet i Sør-Afrika, som ble tvunget i kne av boikott.

Men Israel er ikke Sør-Afrika.­ Israel er langt viktigere for vestlige land både økonomisk og som alliert. Handel og samarbeid med Israel er økende. Norske myndigheter oppmuntrer norsk ­næringsliv til å satse på Israel – noe vi sist så i Dagsrevyen lørdag.

Israel er landet jødene fikk for å kunne være trygge mot et nytt holocaust. Det har en helt annen legitimitet enn det hvite mindretallsregimet bygd på raseteorier i Sør-Afrika.

Denne bakgrunnen preger imidlertid israelsk mentalitet. De opplever seg utsatt i en ­fiendtlig verden der naboene vil ha dem vekk og verden forøvrig er svike­full eller likegyldig. Det eneste de stoler på, er å slå hardt tilbake med egen militærmakt.

Motsatt

Boikott blir for israelerne en bekreftelse på at verden er grunnleggende fiendtlig innstilt. Dermed styrkes de uforsonlige kreftene, og de som vil satse på politiske løsninger, blir mistenkeliggjort.

Det betyr ikke at press og påvirkning ikke skal brukes mot Israel. Men boikott ødelegger for den tilliten som må til om vi skal få noe gjennomslag.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar