Nyheter

Avslørende humor

Fortell meg hvem du er, og jeg skal f­ortelle deg hva du ler av.

Bilde 1 av 2

Hvorfor ler ikke nordmenn flest av denne vitsen: «Hva er forskjellen på en afrikaner og en bøtte med dritt? Svar: Bøtten».

Historikeren Sanna Sarromaa mener årsaken er at vi ikke tør. Vi er for politisk korrekte.

Fredag fikk hun svar av spaltisten Warsan Ismail, som mener­ denne typen vitser er utdaterte. De fungerte da afrikanere var langt, langt unna og humorens målgruppe var hvite etniske nordmenn.

Siden da har flerkulturelle komikere levert langt bedre rasevitser.

Politisk korrekthet

Det Sarromaa kaller politisk korrekthet handler sannsynligvis om manglende identifikasjon med vitsefortelleren. Spontane følelsesytringer som gråt og latter avslører nådeløst ens såkalte prerefleksive verdier.

Blir det for stor avstand mellom fortellerens og tilhørernes holdninger, blir det kleint og pinlig. I beste fall synes vi synd på fortelleren.

LES OGSÅ: På tro og Are - på TV og i tida

Kristenhumor

Dette er årsaken til at også kristenhumoren er beryktet.

Mange har for eksempel ledd av den oppdiktede historien om Per Lønning og en annen kristenleder som var i ferd med å avslutte et utendørs nakenbad, da en flokk kvinner dukket opp på stranden. Mens kristenlederen dekket til sine edlere deler på vei opp, holdt biskopen seg for ansiktet. – Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men jeg er mest kjent for ansiktet mitt, skal han ha sagt.

LES OGSÅ: «Det har gått inflasjon i de digitale smilefjesene»

Historien fortjener sikkert å bli smilt av. At slike morsomheter er en gjenganger i kristne miljøer, forteller likevel noe om hvor tabugrensene går, samt om en nesten pubertal opptatthet av disse grensene.

Andre ganger røper kristenhumoren holdninger til kjønnsroller og sosiale strukturer som går 50 år tilbake i tid.

Overrasket over slemme kristne

Også såkalte «practical jokes» i kristne miljøer, blant annet på utdrikningslag, har vært beryktede. En kollega fortalte at hun var sjokkert over hvor slemme kristne mennesker kan være.

Mistanken om at miljøene overkompenserer for trange rammer,­ er nærliggende.

I så fall er det et lyspunkt at humoren i mange yngre kristne miljøer ikke er spesielt «kristen».

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter