Nyheter

Amerikansk mareritt

Den amerikanske drømmen er død. Den er avløst av frykt for framtida og mistillit til systemet.

Donald Trump suser mot toppen, til fortvilelse for eliten i det republikanske partiet. Hillary Clinton har støtte fra hele den demokratiske eliten, og likevel har hun ikke kunnet riste av seg Bernie Sanders. Skal vi forstå Trump, må vi også forstå sosialisten Sanders

Her kan alle med hardt arbeid nå toppen. Fast jobb, hus og familie er mulig å oppnå for nesten alle. Dette har vært kjernen i den amerikanske drømmen, og på den har tilliten til og stabiliteten i samfunnet vært bygd.

Nå er denne drømmen død – og for mange erstattet av et mareritt. Et viktig vendepunkt i det amerikanske samfunnet ble nådd i fjor: For første gang var middelklassen mindre enn underklassen og overklassen til sammen.

Antallet veldig rike har økt: fra 4 til 9 prosent av befolkningen. Men det fører ikke til at flere drømmer om å bli rike. Snarere frykter de å bli fattige. For andelen av befolkningen i lavinntektsgruppene har økt atskillig mer.

LES MER: Kristne vender Trump ryggen

Middelklassen taper

Middelklassen er blitt fattigere relativt sett. For noen år siden hadde de 63 prosent av inntektene i samfunnet. I 2014 var det falt til 43 prosent. De rikeste er blitt mye rikere, mens det store flertallet er blitt fattigere.

Særlig dramatisk har utviklingen vært de siste årene, etter finanskrisen. 5,7 millioner amerikanere har gått fra middelklasse til lavinntektsgruppen i disse årene. Levekostnadene stiger stadig, og inntekten holder ikke følge.

Halvparten av amerikanere har ikke sparepenger i det hele tatt, 62 prosent sier at de ikke ville ha ressurser til en ekstraregning på 5000 kroner. Svært mange i middelklassen føler en reell frykt for å miste hus og jobb.

Dermed har troen på systemet sviktet. I 1998 var det 68 prosent som mente at det økonomiske systemet grunnleggende sett var rettferdig, mens 29 prosent mente det var urettferdig. I 2013 var oppfatningen snudd: 50 prosent mener det er urettferdig.

LES MER: I USA må de tro på Gud for å bli valgt til president

Død drøm

Alle har like stor mulighet til å lykkes, bare de arbeider hardt. Det har vært kjernen i den amerikanske drømmen. Nå er det to tredjedeler av amerikanerne som ikke tror at alle har like muligheter, ifølge en undersøkelse fra 2013.

Når man ikke lenger tror det er mulig å være sin egen lykkes smed, er det naturlig å satse på felles innsats for å sikre tilværelsen – det som i USA gjerne har blitt definert som sosialisme. Her finner vi dem som flokker seg om Bernie Sanders.

Særlig gjelder det unge mennesker. De har bedre utdannelse enn sine foreldre, men de har dårligere muligheter til å få seg en trygg jobb. De har mindre tro på at de vil være i stand til å stifte familie og eie sitt eget hjem. De tror ikke de vil være i stand til å smi sin egen lykke.

Derfor satser de på kollektive løsninger, på mer rettferdig fordeling og på at staten kan bidra til mer like muligheter. De vil at de rikeste må gi mer til fellesskapet og de vil ha slutt på at de rikeste karrer til seg stadig mer.

Sinte og redde

Andre reagerer med å bli sinte og frustrerte – og redde. Det er dem Donald Trump appellerer til. Han har knapt nok noe politisk program. Men han langer ut mot alt og alle, uten å vise vanlig folkeskikk. Folk kan være sinte på ulike grupper: På politikerne i Washington, på innvandrere, på svarte, på utlendinger eller muslimer. Trump har noe for dem alle. Han skjeller og smeller uten å bry seg om at det skal være sammenheng i det han sier. Og folk føler at han snakker for dem, at han gir luft til deres raseri og frykt.

At den republikanske eliten hater ham, er bare et ekstra pluss for dem. De føler seg sviktet av eliten. At Trump er en milliardær fra New York, spiller ingen rolle – de som føler seg tråkket på, føler han snakker for dem. Og selv om han har arvet pengene sine, er han likevel et slags minne om den amerikanske drømmen.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter

Mistroen

Trolig ender det hele med at Hillary Clinton vinner og det republikanske partiet ligger med brukket rygg etter Trumps herjinger. Men mistroen til eliten og til det amerikanske samfunnssystemet vil fortsatt være der. Det vil gi oss et annet USA.

Men blir det Sanders siviliserte kollektivisme eller Trumps rasende individualisme som vinner?

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter