Dagny Kaul ble født 26. juli 1934 i Berlin og vokste opp i Berlin og Norge sammen med sine søstre. Etter studier i folkelivsgransking og religionshistorie, tok hun teologisk embetseksamen ved Universitetet i Oslo i 1970.
Hun var stipendiat samme sted og siden førsteamanuensis ved Høgskolen i Bergen.
Les Vårt Lands intervu med Kaul fra 2014 her.
Kall til teologien
Kaul ble aldri ordinert til prestetjeneste i Den norske kirke, men holdt ofte fram det kallet hun hadde fått til å være teolog. Og hun var virkelig en pioner i Norge.
Bare det å være kvinne i fagteologiske sammenhenger, var i seg selv ensomt, men enda mer alene gikk hun da hun som den første i Norge underviste i feministisk teologi.
Hun introduserte akademia for viktige forfattere som Rosemary Radford Ruether, og satte kvinners og barns erfaringsverden på den teologiske agendaen.
I kirka var hun ikke kristen nok, av sekulære feminister ble hun ikke tatt på alvor som feminist.
Kaul ble møtt med skepsis og manglende arbeidsmuligheter. I dagens situasjon kan det være vanskelig å forstå hvilket mot hun oppviste: I kirka var hun ikke kristen nok, av sekulære feminister ble hun ikke tatt på alvor som feminist.
Kaul var på mange måter alene, men sørget for å skape nettverk rundt seg. Hun var med på å gjenreise Norsk kvinnelig teologforening i 1981, og var blant initiativtakerne til European Society of Women in Theological Research. Begge organisasjonene lever i beste velgående den dag i dag.
Kaul underviste også i en rekke land, blant annet var hun gjesteprofessor i USA.
Produktiv
Kaul var redaktør for tidsskriftet St Sunniva, og gav ut en lang rekke arbeider i systematisk teologi, både som forsker og redaktør.
Hennes arbeid konsentrerte seg om religionspedagogikk og feministteologi. Spesielt var hun opptatt av barnet som subjekt i trosopplæringen, og beredte med det mye av grunnen for den senere religionspedagogiske forskningen i Norge.
Hun ble mer og mer opptatt av mennesket som del av et større hele, og utviklet tidlig det hun kalte en naturpolitisk frigjøringsteologi.
I sitt feministteologiske arbeid har hun vært opptatt av erfaring, makt, språk og samfunnsmessige forhold.
Kaul banet vei for mange, i en tid da det var et tungt og vanskelig arbeid. Det er en rik grøde å høste i sporene etter Dagny Kaul.
Kaul ble 90 år og døde 28. desember i Malvik.