Kommentar

Frp-elitens regler

Er Frp sitt egentlige prosjekt å snikinnføre et totalitært styresett?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Like sikkert som at høsten kommer, vet vi at Frp vil angripe de av oss som ønsker å leve livet på en annen måte enn eliten i Frp.

Frp er et liberalistisk folkeparti med en sterk forankring i den vestlige, kristne kulturtradisjon. Den klassiske liberalismens kjerne er at individ går foran samfunn. Staten er et nødvendig onde og bør begrenses til å beskytte innbyggerne ved å sørge for sosial ro og orden. Med dette som ideologisk utgangspunkt, er det absurd at partiet stadig hever pekefingeren og forteller oss hvordan vi skal leve livene våre.

Håndhilseregler

I 2017 møtte lederen for Islam Net, Fahad Qureshi til debatt med daværende innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i VGTV sitt live-studio. Qureshi ønsket å hilse på henne ved å ha hånden på brystet. Til dette svarer Listhaug at «det er uforskammet å ikke håndhilse med hverandre i Norge».

Noen håndhilser. Andre tar seg til hjertet og bukker. Før pandemien anså vi den siste måten å hilse på som litt fremmed, nå praktiserer de fleste av oss en stor variasjon av måter å vise folk respekt på. Fri og bevare meg for en stat som lager klemme- og hilseregler.

Jeg vil si til alle dere kvinner og menn i arbeidslivet i Norge som viser respekt til andre ved å løfte høyre hånd til hjerte, at dere har min dypeste respekt.

Drikke akevitt og spise ribbe

Vi husker den tidligere folkehelseminister Listhaugs utspill om julemat, da artist Hanne Sørvaag tok til orde for vegetarisk julebord av klimahensyn. - I Norge skal vi drikke akevitt og spise ribbe, mente Listhaug. Videre har hun angrepet en hamburgerkjede som ønsker å tilby halalslaktet kjøtt i tillegg til tradisjonell slakt. Tidligere har de samme kjedene for lengst sett at mange kunder ikke ønsker kjøtt overhodet, og satt vegetarburgere på menyen. En ekte liberalist burde hylle denne individuelle tilpasningen, men ikke Frp.

I Mao sitt kommunistiske Kina ble det innført lik klesdrakt for alle innbyggere. Staten bestemte dagens antrekk. Lengre fra liberalisme er det vel ikke mulig å komme. Det er derfor rart at det nettopp er Frp som vil ha strenge regler for hvordan vi skal kle oss.

I Mao sitt kommunistiske Kina ble det innført lik klesdrakt for alle innbyggere. Lengre fra liberalisme er det vel ikke mulig å komme. Det er derfor rart at det nettopp er FrP som vil ha strenge regler for hvordan vi skal kle oss.

—  Geir Lippestad

Skaut og hijab

Frp har sterke meninger om skaut og hijab. Partiet har tatt til orde for at barnehijab er omsorgssvikt og at det må forbys. Jeg tenker at alle kvinner og menn i Norge skal få kjenne gleden av å leve i et fritt og likestilt land. Undertrykkelse av kvinner kommer ikke i form av tekstiler, men i negative holdninger.

Utbredte negative holdninger til muslimer er et problem i Norge. Mennesker som er eller antas å være muslimer opplever handlinger og praksiser som angriper, ekskluderer eller diskriminerer. Negative holdninger, fordommer og uvitenhet kan bekjempes ved at vi står opp for hverandre som medborgere.

Tilpasset familiene

Beitostølen Helsesportsenter har gjennom et doktorgradsarbeid dokumentert at 60 prosent av barna på Ullevål universitetssykehus avdeling for habilitering, er barn med innvandrerbakgrunn. Men nesten ingen av foreldrene etterspurte viktige rehabiliteringstjenester. Forskningen viste at manglende kompetanse på familiene og barnas behov, var årsak til at helsetjenesten ikke nådde fram til barnet. Tilbudene var designet for majoriteten i Norge. Men da det ble tatt hensyn til familienes behov, etterspurte alle helsetjenester til glede for barna.

Denne uken lanserte Frp sin plan for å bekjempe ungdomskriminalitet. Jon Engen-Helgheim, Frps innvandringspolitiske talsperson, foreslår blant annet dobbel strafferamme på lovbrudd begått av unge i Groruddalen og Oslo sentrum. Jeg mener Helgheims forslag er rettsstridig, lovbrudd skal straffes etter hva du har gjort og ikke hvem du er. Folk skal ikke forskjellsbehandles etter hvor de bor. Den europeiske menneskerettsdomstolen hadde sperret opp øynene hvis Norge innførte noe sånt. Jeg ser grunn til å minne Helgheim om Grunnlovens paragraf 98. «Alle er like for lova. Ingen skal utsettes for usaklig forskjellsbehandling.» Frp fremmer her forslag i strid med vår egen grunnlov.

Åpenhet og dialog

Avstanden mellom mennesker i Norge kan være stor, både kulturelt og økonomisk. Vi er mange som lever fraskilt fra andres virkeligheter. Ved å møtes og gå i dialog, lærer vi at mangfold og forskjellighet ikke er en trussel, men en berikelse som er avgjørende for at vi lykkes som samfunn. Jeg ønsker meg et samfunn med åpenhet og gjensidig respekt, og der individet er fritt til å være seg selv og ta selvstendige valg.

Fellesskapet må være et rom der alle kan være seg selv. I et åpent og fritt samfunn står respekt og anerkjennelse av minoriteter sentralt. Jeg undrer meg over at vårt liberalistiske folkeparti Frp vil bekjempe individets friheter og rettigheter. Er deres mål å snikinnføre et totalitært styresett?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar