Kommentar

Lys i tunellen for KrF?

KrFs bakgrunnstall på fersk måling er bedre enn på lenge, og lojalitet går opp. Partiet får tilbake noen velgere etter flere liberale vedtak på Høyres landsmøte. Men kampen mot sperregrensen vil uansett bli tøff.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er få som tør å si for sikkert at KrF vil greie å heise seg over sperregrensen ved høstens valg. Vårt Lands ferske måling ville gitt partiet 3,6 prosents oppslutning og 3 mandater på Stortinget. Partiet er altså ikke over sperregrensen, men hanker inn nok stemmer på sørvestlandet til å få tre direktemandater.

Økt lojalitet

Bakgrunnstallene gir likevel et signal om at noe har skjedd med tidligere velgeres lojalitet til KrF. Partiet har gjennom mange måneder skåret svært høyt på det som blir kalt «velgerfrafall». Tallet viser andelen av velgere fra forrige valg som nå er blitt usikre. I flere måneder i strekk har dette ligget mellom 30 og 33 prosent for KrF. Men denne målingen viser at de usikre velgere nesten er halvert. Kun 17 prosent av KrF-velgerne fra 2017 er «usikker» på KrF. For partiet må det sies å være en markant forbedring.

For kort tid siden så ut til at slaget om sperregrensen var tapt for KrF, kan denne siste målingen tyde å at partiet har muligheten.

—  Berit Aalborg

Dette har en sammenheng med at KrF nå får tilbake velgere som de har mistet til Høyre over tid. For første gang på lenge får KrF netto gevinst fra Høyre, med over 3100 velgere fra april til mai. Trolig har det sammenheng med en rekke liberale vedtak Høyre gjorde på sitt landsmøte for kort tid siden.

Ett av de mest oppsiktsvekkende var Høyres nei til kontantstøtten. De vedtok dessuten en massiv liberalisering av norsk alkoholpolitikk med salg av alkohol i butikk til klokka 23 og åpne polutsalg til klokka 20. Dessuten vil de flytte sterkøl og svakvin fra pol til butikk. Høyre har fjernet begrepet «rettferdig», men beholder derimot beskrivelsen «streng» i sin asyl- og flyktningpolitikk. Samtidig som de vil «hjelpe flyktinger der de er», vil de kutte betydelig i norsk bistand til fattige land. Disse vedtakene kan føre til at de verdikonservative eller sentrumsorienterte velgere siger tilbake til KrF.

Lekker til venstresiden

I denne målingen har KrF imidlertid på ny en betydelig lekkasje til venstresiden. Størst er den til SV, med godt over 5.700 velgere. Dette vil overraske noen etter SVs vedtak på selvbestemt abort helt til uke 22, noe også en rekke kristensosialister reagerte på. Skal vi tro målingen, mister KrF over 3.600 velgere til Ap og over 3.000 velgere til MDG. Ap-tallet kan forklares med Aps tydelige rolle mot regjeringens rusreform. Dette er reform KrF er sterkt imot, men som partiet er låst til, på grunn av regjeringsplattformen. Til sammen lekker KrF bortimot 12.500 velgere til et rødgrønt alternativ. En slik lekkasje har vi ikke sett på flere måneder.

Men aller mest taper KrF til partiene i kategorien «andre». I denne potten ligger både partiet Sentrum og Partiet De Kristne (PDK). Dersom vi skal tro de svært usikre og små tallene her, får Sentrum 0,5 prosent og PDK rundt 0,3 prosent.

Uansett lekkasje til venstresiden, ser det ut til at KrF nå greier å mobilisere gamle velgere. Mens det for kort tid siden så ut til at slaget om sperregrensen var tapt for KrF, kan denne siste målingen tyde å at partiet har muligheten. Men at veien til valget blir lang og tøff, er det ingen tvil om.









Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar