Kommentar

Et tveegget sverd for Erna

At Sylvi Listhaug seiler opp som ny Frp-leder har både fordeler og ulemper for Erna Solberg. Høyre kan overta Frps moderate velgere, men den viktigste samarbeidspartneren kan bli svekket.

Målingskommentar Berit februar

Den ferske målingen er tatt opp både før og etter at Siv Jensen varslet at hun går av som Frp-leder og pekte på Listhaug som sin etterfølger.

Jubelmåling for Erna

Høyre gjør et solid hopp for andre måned på rad og ender opp på sterke 27,6 prosent i en måling Norstat har gjort for Vårt Land. Det er partiets beste måling siden sommeren 2018. Riktignok tar Høyre en pen slump velgere fra Ap. Sistnevnte faller med 3,6 prosentpoeng tilbake til 20,6, og har den laveste målingen på Vårt Lands gallup på lenge. Det største tilsiget får Høyre fra Frp, som faller under et tosifret tall og ender opp på 8,3 prosent.


Delt glede for Høyre

Målingen viser ikke alene at Frps nedgang og Høyres oppgang skyldes at Listhaug seiler opp som ny Frp-leder. Men det er ikke utenkelig dette har bidratt til Frps fall på den ferske målingen.

Hvis vi derimot ser dagens Vårt Land-måling sammen med en fersk måling fra TV2, framstår trenden tydeligere. Denne viser at Sylvi Listhaug skremmer bort flere velgere enn hun lokker til Frp. I målingen stiller Kantar analyse en rekke spørsmål knyttet til økt og redusert sannsynlighet for å stemme på Frp dersom Sylvi Listhaug eller Ketil Solvik-Olsen blir leder.

Det er et tveegget sverd for Høyre at Frp raser på målingene.

—  Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Tap med Listhaug

Målingen viser at dersom Listhaug blir leder, synker sannsynligheten netto med 7 prosentpoeng i den norske befolkning. Tendensen er motsatt dersom Solvik Olsen blir leder av Frp. Da øker sannsynligheten med hele 8 prosentpoeng. Forskjellen på de to lederkandidatene utgjør dermed totalt 15 prosentpoeng. Ifølge TV2 handler dette særlig om velgerne som beveger seg mellom Høyre og Frp. Siden Listhaug ligger suverent an til å bli partiets leder, kan Frp oppleve en flukt til Høyre.

Delt for Høyre

Det er selvsagt en stor seier for Høyre med en måling på nesten 28 prosent. Det er utvilsomt svært solid. Etter åtte år i regjering er det en bragd å være det suverent største partiet. En viktig grunn er en solid korona-håndtering, samt svært dyktige og rutinerte politikere i regjering. Dessuten er Erna Solberg svært populær.

Men det er et tveegget sverd for Høyre at Frp raser på målingene. Uten et sterkt og selvsikkert Frp, er det helt umulig for Høyre å regjere etter valget. Særlig fordi både Venstre og KrF vaker under sperregrensen. Med Listhaug som partileder øker dessuten avstanden til store deler av Høyre. Svært få i statsministerens parti jublet da Jensen pekte på Listhaug som sin arvtager. Høyrefolk har betydelig mer sans for den moderate og samarbeidsorienterte Solvik-Olsen.

Det blir nå spennende å se hvilken profil Listhaug velger fremover. Hun har uttalt at hun ønsker å samle partiet. Dersom hun makter det, kan situasjonen endre seg. For det er først nærmere valget vi få se den endelige Listhaug-effekten.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kommentar