Kommentar

Trump taper historiefortellingen uansett

RIKSRETT: Uansett hva som skjer, vil ettertiden alltid koble Donald Trumps navn til angrepet på kongressbygningen. Hans ettermæle blir historisk, men ikke slik han selv skulle ønske.

Det er et av demokratenes mål for riksrettsaken: Uansett utfall - Trump kommer ikke unna dette. Selv om han ikke blir dømt, vil dokumentasjonen fra aktoratet de siste dagene, være der for alltid.

Donald Trump mente nok ikke at pøbler skulle knuse vinduer og rope «Heng Mike Pence». Men det er også et ettermæle som er pinlig for ham: Han forstår ikke konsekvensene av egen retorikk, eller han forstår, men bryr seg ikke. Uansett er det ganske flaut. I tillegg til farlig.

Her er video av Mike Pence og familien når de blir evakuert.

Hele verden kunne følge med på fjernsyn, mens angrepet skjedde. Alle kunne se talen der Trump oppfordret tusenvis av tilhengere til å «kjempe som helvete» og «gå mot» kongressbygningen da USAs folkevalgte formelt skulle utrope Biden som valgets vinner og USAs neste president.

Dette har aktoratet brukt for hva det er verdt de siste dagene.

– De trodde virkelig at hele inntregningen skjedde på ordre fra presidenten, sa den demokratiske kongressrepresentanten Diana DeGette.

Også mange som brøt seg inn i kongressbygningen 6. januar, sa de gjorde det for Trump. Eiendomsmegleren Jennifer L.Ryan fra Texas er en av dem.

– Gjorde som han sa

– Jeg trodde jeg fulgte presidenten min. Han ba oss dra dit, jeg gjorde det han sa.

Dette er fra et av klippene som ble vist av aktoratet.

«Denne rettssaken er et resultat av president Donald J. Trumps oppvigleri til opprør mot republikken han har sverget å forsvare».

Slik åpnet tiltalen mot Trump tidligere i uka. Spørsmålet er om Trump kan holdes ansvarlig for ugjerninger begått av noen av hans støttespillere.

Demokratene mener ja, og at han kan gjøre det samme igjen, og må derfor dømmes for ikke å kunne stille til valg i 2024.

Men det politiske regnestykket er klart. Ingen tror at 17 republikanere - det er det som trengs - vil gå over til den andre siden og stemme for at han skal dømmes.

Retorikken

I tre dager har anklagerne brukt Trumps egne ord og retorikk som bevis for at han er ansvarlig for angrepet på kongressbygningen, at han oppildnet mobben og sendte dem mot Kongressen. De har også prøvd å vise at det er en del av et mønster, og dro fram videoer og Twittermeldinger helt tilbake til 2015.

De har vist videoer som ikke tidligere er sett, som dokumentert hvor nær Mike Pence og hans familie faktisk var den rasende mobben som trengte seg inn i kongressbygningen.

Mike Pence har blitt hyllet som en «sann patriot» av demokratene de siste dagene, for at han sto i mot presset fra sin sjef om å finne en måte å ikke godkjenne valgresultatet. Det er uvanlig med demokratisk hyllest til Pence. Men det var hans oppgave å lede møtet i Kongressen og formelt bekrefte valgresultatet 6. januar.

Én politimann og én Trump-tilhenger ble drept i opptøyene og sammenstøtene. Tre andre mistet livet, og mange andre ble skadd.

Det kunne gått mye verre. Det tror jeg både demokrater og republikanere tenkte da de fikk se flere filmer og opptak fra stormingen av Kongressen.

Skremmende taktikk

Bildene har vært sterke, og aktoratet har vært overbevisende når de viser sammenhengen mellom Trumps uttalelser og mobbens handlinger. Det er effektivt - og skremmende - å sette Trumps udokumenterte påstander og til tider ville uttalelser opp mot bilder av voldelige pøbler som roper, knuser og ødelegger.

Men dette er igjen med hvilke briller du ser gjennom: En av Trumps forsvarere sa til Fox News at videoene er tatt ut av kontekst og presenteres som en «underholdningspakke».

Uansett hva utfallet blir, var 6. januar en mørk dag i USAs historie. Og Donald Trumps navn vil alltid være knyttet til den.

---

Riksrett

• Representantenes hus vedtok 13. januar å ta ut riksrettstiltale mot Donald Trump. Samtlige 222 demokrater og ti av 211 republikanere stemte for.

• Rettssaken i Senatet, som fungerer som domstol i riksrettssaker, åpnet tirsdag 9. februar.

• Trump anklages for å ha oppmuntret til «voldelige, dødelige, ødeleggende og undergravende handlinger» i forbindelse med stormingen av kongressbygningen den 6. januar.

• Skal Trump bli dømt, trengs to tredels flertall i Senatet. Det forutsetter at minst 17 av de republikanske senatorene slutter seg til Demokratene, noe som ikke er ventet.

• Trump ble også stilt for riksrett vinteren 2020. Han ble da frikjent av det republikanske flertallet. (NTB)

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.


Annonse
Annonse

Mer fra: Kommentar