Nok en høst har gitt Senterpartiet, med Trygve Slagsvold Vedum i front, en eventyrlig framgang. Denne trenden bekreftes i Vårt Lands ferske måling fra Norstat.
Målingen viser at Sp nå er jevnstort med både Høyre og Ap. Alle de tre partiet ligger på 21-tallet i oppslutning.
Mens Ap får 21,4, får Høyre 21,8 og Sp 21,3. Vi har også sett målinger fra andre institutter de siste tiden som har målt Sp som større enn både Høyre og Ap.
Denne nye normalen er åpenbart krevende for de to store partiene som har dominert norsk politikk gjennom mange tiår.
Voldsom framgang
Så godt gjør Sp det om dagen at det er lett å glemme hvor lite partiet var for bare få år siden. Etter at effekten av EU-valget avtok på slutten av 90-tallet og fram til Vedum overtok som partileder i 2014, lå Sp rimelig jevnt på rundt fem-seks prosent. En framgang på halvannen prosent fra et valg til et annet ble feiret som en stor seier.
[ Eksperter tror Trygve Slagsvold Vedum vil få langt hardere medfart i valgåret. ]
Men nå er Sp blitt en betydelig maktfaktor. Ikke bare fordi de gikk fram ved forrige valg, men særlig fordi partiets framgang bidrar til å hente velgere over den berømmelige midtstreken i norsk politikk og mobilisere store grupper av hjemmesittere, en gruppe Frp tidligere hadde et godt grep om.
Men både Høyre og Frp bør skjelve i buksene når de ser hvordan deres egne gamle velgere på flere målinger siger over til Vedum.
Krevende balansegang for Støre
Men den som likevel har den aller største utfordringen med Sps voldsomme vekst er likevel Jonas Gahr Støre.
For mens Frp-leder Siv Jensen og Høyreleder Erna Solberg kan velge å vektlegge mindre populære sider av Sp, og gå hardt ut mot Vedum, så vil en slik strategi være svært utfordrende for Ap. Dersom Ap skal komme i regjering etter valget, må partiet enten vokse voldsomt selv, eller være avhenging av at Sp og Vedum får et godt valgresultat.
Ap kan ikke risikere å komme i skyggen av Sp. Akkurat det er den verst tenkelige situasjonen for et parti som har styrt landet alene gjennom mange tiår.
— Berit Aalborg, politisk redaktør
Dersom Støre kjører hardt mot Sp og Vedum, kan han dessuten risikere å miste stemmer til den joviale Sp-lederen. For øyeblikket framstår det som om alt Vedum tar i blir til gull. Men det er ingen naturlov som sier at det vil bære helt inn i valget. Støre kan derfor ikke risikere å bidra med sterke angrep på Sp, slik både Frp, Høyre og Venstre kan komme til å gjøre.
Derfor er Sps voldsomme vekst en betydelig strategisk utfordring for Ap. I perioder har Støre skrytt av Vedum, og endog kopiert Sp-lederens aktive reisevirksomhet i Nord-Norge og andre rurale områder. I perioder har Støre derimot distansert seg fra Vedum. For eksempel i bilpolitikken. Der har Støre også noen felles synspunkter med MDG.
Risikerer å skade rødgrønt prosjekt
Uansett hvilken strategi Ap legger opp til vil det kunne skade det rødgrønne prosjektet. Dersom Sp får lite motstand fra Ap, vil partiet kunne befeste sin gryende stilling som det dominerende partiet på rødgrønn side. Dersom Ap kjører hardt mot Sp kan den rødgrønne siden miste velgere til Erna Solbergs lag.
Trolig er det likevel viktig for Støre å ha en tydelig distanse til Sp når valgkampen går inn i en mer aktiv fase utover våren. Den viktigste grunnen er at Ap kan ikke risikere å komme i skyggen av Sp. Akkurat det er den verst tenkelige situasjonen for et parti som har styrt landet alene gjennom mange tiår.