Kommentar

Brann i splittet land

Donald Trump heller bensin på bålet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

FAKE NEWS!

Denne Twittermeldingen kom noen timer etter at USAs president skrev dette:

«The Lamestream Media gjør alt de kan for å egge til hat og anarki, Så lenge alle skjønner hva de gjør, at de er FAKE NEWS og virkelig dårlige folk med en syk agenda, kan vi lett jobbe mot STORHET».

Dette er det USAs president skriver når landet han leder er i krise.

Gummikuler og tåregass

I de siste dagene med opptøyer, men også fredelige demonstrasjoner over hele USA, har også journalister blitt angrepet mens de gjør jobben sin: Skutt med gummikuler, arrestert, sprutet med tåregass av politiet.

Det startet med at et team fra CNN ble arrestert på fredag, under en direktesending. Omar Jimenez identifiserte seg som journalist og sa han kunne flytte seg der politiet ønsket. Han, fotografen og produsenten ble likevel arrestert.

Minst 20 andre tilfeller er registrert i USA de siste dagene. Både politiet og demonstranter har gått løs på reportere. Demonstranter vandaliserte inngangen til CNNs hovedkvarter i Atlanta, Georgia og en Fox News-reporter måtte ha beskyttelse for å komme seg vekk. Flere tv-stasjoner sender sikkerhetsfolk med når de skal dekke urolighetene.

Nedsnakking

Dette er et grelt eksempel på en trend som har blitt stadig tydeligere de siste årene: Mediene er en del av 
fienden. Donald Trump heller bensin på bålet. Den stadige nedsnakkingen av mediene er alvorlig, og nesten uunngåelig etter fire år med en Trump som kaller pressen for folkefiende.

Vi så det også under protestene
mot koronanedstengningene for kort tid siden. En reporter som filmet protestene, fikk høre hvor avskylig han var fra de som protesterte mot munnbind og restriksjoner: – Du er viruset, du er folkets fiende. Forræder.

Politibrutalitet

Når den økonomiske krisen som følge av Covid-19 rammer knallhardt, faller sammen med grusomme fortellinger om politibrutalitet, smalt det. Afroamerikanske George Floyd døde da han ble pågrepet av politiet i Minneapolis sist mandag. Politimannen som presset kneet mot halsen til Floyd, er siktet for drap.

Trump anklager den venstreradikale antifascistiske Antifa-bevegelsen for å stå bak demonstrasjonene, og vil sette den på USAs terrorliste. Samtidig kommer det rapporter om at ytre høyrefløy har infiltrert protestene og oppildnet til voldsbruk.

De siste ukene har flere videoer blitt delt på sosiale medier, som gir et urovekkende innblikk i ren rasisme. En budbilsjåfør på jobb som er inne i et boligområde med låst port, blir holdt igjen av en som lurer på hva han har der å gjøre. En mann som er ute og ser på fugler og ber en (hvit) kvinne holde hunden i bånd, blir trakassert. Dette er bare to eksempler som har blitt delt, med underteksten: Husk å filme. Rasismen og forskjellsbehandlingen av afro­amerikanere har en lang og konfliktfylt historie i USA.

Egger til konflikt

Samtidig har landet en leder i Det hvite hus som ikke makter å være samlende, men heller egger til konflikt, når USA er i krise.

Journalister som har blitt 
angrepet eller arrestert vil ikke ha blikket rettet mot seg, men mot det som skjer, og hva de skal rapportere om.

Men når de må ha med sikker­hetsfolk for å gjøre jobben sin, minner det om land USA helst ikke ønsker å sammenligne seg med.

LES MER OM KONFLIKTEN I USA:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar