I trenings-appen Strava kan du logge hvor du løper eller sykler. Ifølge utviklerne blir det lasta opp åtte millioner aktiviteter hver dag, og tidligere i år slapp Strava et kart som viste hvor folk oftest befinner seg når de bruker tjenesten.
Kartet kunne fortelle hvilke joggeruter som er mest populære i de store byene, men det avslørte også noe annet. I flere land, som Syria, Afghanistan og Djibouti, var det lite aktivitet i appen bortsett fra på noen bestemte og til da hemmelige steder: De amerikanske militærbasene.
Vet hvor
Vi deler villig treningsøktene våre i sosiale medier, sammen med forventningsfulle Facebook-innsjekkinger på flyplasser i ferien og Snapchat-kart der kontaktene våre kan se hvor vi befinner oss. Smarttelefonen gjør at vi konstant går med GPS i lomma, og vi tror vi har kontroll på hvem som får vite hvor vi er.
«Mobilen din vet hvor du var i går kveld, og den holder det ikke hemmelig», kunne vi lese i New York Times denne uka. Avisa har kartlagt apper som samler inn stedsdata og selger det videre. Funnene bør gjøre oss urolige, for mange av appene som vil vite hvor du er i verden, bruker informasjonen til å målrette annonser og kartlegge forbruksmønstre.
LES OGSÅ: I én måned forsøkte Frode Klevstul å leve uten å etterlate digitale spor.
Uetisk
I slutten av november ga Forbrukerrådet ut en rapport som kritiserer Google for å skjule eller holde tilbake informasjon og benytte villedende designgrep som gjør at brukerne godtar å bli overvåka uten at de er klar over det selv.
Hvis du har en mobiltelefon som kjører operativsystemet Android, er det med andre ord stor sjanse for at telefonen din stadig sender beskjed om hvor du er, med mindre du aktivt har skrudd av disse funksjonene. Disse valgene er så godt skjult i menyene at Google manipulerer brukere til å la seg overvåke, ifølge Forbrukerrådet. De mener praksisen er uetisk, og sammen med seks andre europeiske forbrukerorganisasjoner klager de Google inn for brudd på europeisk personvernlovgivning.
LES OGSÅ: – Selvsagt har vi noe å skjule; vårt eget privatliv
Verdifullt
Mange av stedstjenestene er nyttige. Når du skal sjekke værmeldinga, finne veien til et nytt sted eller se når bussen kommer, er det kjekt at mobilen automatisk vet hvor du er.
Men hvor du befinner deg, er også verdifull informasjon for kommersielle aktører. Selskaper som Google lever av å selge annonser, og har interesse av at disse skal være så treffsikre som mulig. Hvis du får reklame for en kaffesjappe akkurat idet du går forbi, er sjansen større for at du stikker innom. Hvis annonsørene vet hvor du er, kan de også sjekke om du faktisk gjorde det.
Selv om du tenker at du ikke har noe å skjule, betyr ikke det at alle bør vite alt om deg. Hva hvis arbeidsgiver ser hvor ofte du går tidlig fra jobb eller hvor mange pauser du tar utenfor kontoret? Eller hvis forsikringsselskapet vet hvor ofte du spiser hurtig- mat og bruker det til å bestemme hvor mye du må betale for forsikring?
LES OGSÅ: Kan vi forbedre helsen med å måle stadig flere tall om kroppen?
Intime opplysninger
Bedriftene som driver med dette, sier de er interessert i mønstre, ikke privatpersoner. Men ved å lokalisere huset der hun bor og skolen der hun jobber, kunne New York Times enkelt bruke datasettet fra en av appene som samler inn stedsangivelser til å finne ut hvor den 46 år gamle mattelæreren Lisa Magrin handler og går tur med hunden. De fant også ut at hun hadde vært på slankekurs, hos hudlegen og hos ekskjæresten. Magrin sier til avisa at det er ekkelt å tenke på at folk kan finne intime opplysninger om deg gjennom å se hvor du har vært.
Også Apple samler inn stedsdata. Uten at jeg var klar over det, har mobilen min samla inn det den kaller «relevante steder», for å «lære hvilke steder som er av betydning for deg». Her kan jeg finne adressa til flere av restaurantene jeg spiste på da jeg var i Hamburg i forrige uke, i tillegg til steder jeg er ofte, som hjemme og på jobben. Til sammen gir det et utfyllende bilde av hvor jeg vanligvis beveger meg. Du kan bli paranoid av mindre.
Aktivt ja
Heldigvis sier personvernreglene at du aktivt må si ja til sporing. Og det er fornuftig å ha et bevisst forhold til hvilke apper du gir tilgang til hvor du befinner deg. Det går an å skru av stedstjenestene.
Én ting er hva disse dataene kan fortelle om meg, en annen ting er hva alle dataene samla sett kan fortelle om oss – om samfunnet. De amerikanske soldatene som brukte trenings-appen Strava, ville bare loggføre treningsøktene sine. De tenkte nok ikke på at det kunne avsløre statshemmeligheter.
---
Hvis du har en Android-telefon og vil sjekke hva som er registrert på deg, kan du logge deg inn på din Google-konto og få opp et kart som viser alle stedene mobilen din har fortalt Google at du har befunnet deg. Forbrukerrådet har også laga en veiledning for hvordan du skal skru av Googles sporing. Den finner du her.