Kommentar

På lag med Sylvi

KrFs sidevalg synes å handle om Erna og Jonas. Men for en stor del av KrF og partiets nåværende og potensielle velgere, handler valget også om Frp og Sylvi.

Denne helgen skal flere av de store fylkeslagene til KrF velge utsendinger til landsmøtet 2. november. Spenningen er stor. Særlig knyttet til spørsmålet om flertallet i de «blå» fylkene som Agder og Hordaland kommer til å overkjøre sine «røde» mindretall. Det kan komme til skje, og det kan få fatale følger for samholdet i partiet på sikt.

Det som preger innspurten for de «blå» i KrF er å peke på Erna Solbergs popularitet og hennes personlige åpning for å endre abortloven. Det er ikke uten grunn at KrFs høyreside fokuserer så mye på statsministeren. Erna Solberg er en populær og dyktig statsminister. Hun fremstår i mange sammenhenger som en landsmoder. Mange synes det vil være dramatisk å felle 
henne.

Ja til Sylvi

Men det er også en annen grunn til at Solberg løftes fram i kampen om sidevalg. Det er også for å fjerne oppmerksomheten fra det faktum at et ja til Erna Solbergs regjering også er et ja til å være på lag med Frp. Det er et ja til å være på samme lag som Frps populistiske fløy, ledet av Sylvi Listhaug.

Mange i KrF trakk et lettelsens sukk da Listhaug var ute av ­regjeringskontorene. De trodde at dette ville lette partiets vei inn i regjering med Høyre og Frp. Men det tok ikke lang tid før hun var tilbake som nestleder for partiet. Alt tyder på at hun vil bli valgt som permanent nestleder i Frp på vårens landsmøte og dermed er Frps kronprinsesse. Dersom hun overtar som leder i løpet av få år, vil det være umulig å nekte henne en plass i en høyreorientert regjering.

Elsket og fryktet

Om Sylvi Listhaug kan det sies mye. Hun er elsket av sine fans og fryktet av sine motstandere. Og både hun og Frp er mislikt av en stor majoritet av både Venstres og KrFs velgere. Rett før stortingsvalget i fjor var det mellom 70 og 80 prosent i begge disse partiene som ikke kunne tenke seg at partiet deres skulle sitte i regjering med Frp. Mange av disse har særlig sterke antipatier mot Listhaug, selv om det også finnes en del i KrF som liker henne.

Kanskje er det heller ikke så rart at mange misliker henne, etter hennes mange utspill mot både KrFs og Venstres politikere og partienes politikk. Etter Listhaugs bokutgivelse unnskyldte hun sin uttalelse om at Hareide «sleiket imamer opp etter ryggen». Samtidig tyder alt på at hun står ved resten av kritikken mot KrF. Blant annet har hun uttalt at KrF er «et parti totalt uten ryggrad, uten styring og uten noen vei videre».

Halvhjertet

Dermed framstår det som svært halvhjertet når hun likevel ønsker KrF velkommen inn det borgerlige samarbeidet. I boka går hun blant annet til angrep på de to nestlederne som ønsker å samarbeide med Høyre og Frp: Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad. Hun mener deres flyktningutspill viser at de ikke er opptatt av å verne den kristne kulturarven.

I forbindelse med boka har hun dessuten denne hilsenen til KrFs blå side: Dersom KrF kommer inn i regjering vil det bli «harde forhandlinger». Til Bollestad hadde hun allerede kommet med en kraftig hilsen før boka kom. Bollestad hadde bedt Listhaug om å dempe retorikken. Svaret fra Listhaug var et tydelig nei.

Krevende valg

Når mange KrF-fylkeslag denne helgen står foran et krevende valg, har ikke Listhaug bidratt til å lette oppgaven for dem som ønsker samarbeid med hennes parti. Mye tyder på at de som nettopp ønsker å gå inn i Solbergs regjering forsøker å legge Sylvi Listhaugs innflytelse til side, selv om Listhaug selv ikke bidrar til å gjøre dette enkelt.

Men det er ikke like sikkert alle velgerne er like velvillig til å støtte et lite KrF som velger å gi økt legitimitet til Frp og dermed også Sylvi Listhaug. Noen vil følge partiet uansett hvilken vei KrF velger. Andre vil falle fra dersom KrF blir et rent borgerlig parti med en base på sør- og vestlandet, med uttalt vilje til å overkjøre sine mer sentrum-venstre-orienterte velgere.

Men kanskje vil KrF få nye velgere dersom de velger å ta steget ut og sitte i regjering med et fløyparti på høyresiden. Men for at det skal skje må partiet kjempe mot både Frp og partiet De kristne om velgere på den kristne høyrefløyen.

Da blir det spennende å se hvem denne velgergruppen lytter til: Sylvi Listhaugs beskyldninger om at KrF ikke tar det kristne verdigrunnlaget på alvor, eller KrF selv som kjemper for en mer liberal asyl- og flyktningpolitikk. Svaret er ikke gitt.

Kommentaren sto på trykk i Vårt Lands papirutgave 26. oktober 2018

Foto: Foto:Terje Bendiksby/NTB scanpix

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kommentar