Kommentar

KrFs nye medlemmer

De som har meldt seg ut av KrF har kanskje gitt plass til nye medlemmer i partiet.

Nok en gang har homodebatten rast i KrF. Denne gangen kom den etter at stortingsrepresentant og prest Geir Jørgen Bekkevold viet to lesbiske kvinner. Forrige gang kom reaksjonene etter at Knut Arild Hareide gikk i pride-parade for å vise solidaritet med homofile som ble drept på grunn av sin legning.

Blant de mest verdikonservative i KrF har begge disse handlingene blitt viktige symbolsaker. De opplever at partiet ikke tar tydelig avstand fra likekjønnet ekteskap.

To ulike syn

Men bråket og reaksjonene synliggjør det faktum at KrF har minst to ulike syn på likekjønnet vigsel. Noen er sterkt imot, mens andre mener det er viktig å gi alle mennesker i samfunnet trygge rammer rundt sine samliv.

Men dersom de konservative krever å få fullt gjennomslag for sitt syn, må det nødvendigvis bety at andres teologiske syn ikke skal få eksistere innenfor partiets rammer.

For få år siden var en slik ensretting nokså uproblematisk i KrF. Gruppen som sa ja til likekjønnet vigsel var liten. Men bildet har endret seg. Debatten i Den norske kirke har bidratt til en åpenhet om at stadig flere i KrF er på linje med flertallet på kirkemøtet.

Dersom alle KrF-ere som er positive til likekjønnet vigsel blir presset ut, vil det kunne føre til et betydelig frafall. Særlig blant de yngre.

Det viser de ferske inn- og utmeldingstallene fra KrF, som Vårt Land presenterer i dag. Mens 168 har meldt seg ut etter Bekkevolds vielse, så har partiet fått nesten like mange nye medlemmer.

LES OGSÅ: Nesten like mange har meldt seg inn som ut etter Bekkevold-bråket

Ulik begrunnelse

Blant disse er begrunnelsen trolig nokså ulik. Noen melder seg inn fordi de sier ja til likekjønnet vigsel. Andre fordi de mener KrFs andre politiske saker er så viktige at vigselsspørsmålet ikke må stå i veien for politisk innflytelse.

Men også blant de som har meldt seg ut er begrunnelsen ulik. Det viser noen av reaksjonene og tilbakemeldingene vi har fått i Vårt Land. Trolig er flertallet av de utmeldte negative til vigselssaken, og mener KrF ikke lenger står på bibelens grunn. Mens andre er lei av det de opplever som «konservativ herjing» med KrF, slik en ny-utmeldt uttrykte seg for noen dager siden.

Både inn- og utmeldinger viser at dersom KrF skal være en politisk kraft i tiden som kommer, må partiet leve med ulike syn i enkelte teologiske spørsmål.

LES OGSÅ: Miriam er ett av 149 nye KrF-medlemmer

Oppsiktsvekkende

Slik fem frikirkelige ledere sier i dagens avis, mener de at nettopp KrF bør være partiet som løfter teologisk frihet og trosfrihet i et moderne samfunn. At fem sentrale frikirkelige ledere, som knyttes til relativt konservative miljøer, er så tydelig, er oppsiktsvekkende. Men ikke overraskende for dem som kjenner dette landskapet. Trolig har de sett at dersom KrF rives i filler i indre teologiske debatter vil ingen andre løfte trosfrihet og kampen for kristne verdier i tiden som kommer.

De som ikke aksepterer andres syn har kanskje ikke plass i et politisk parti som nettopp skal løfte trosfrihet. Kanskje kan deres utmeldinger også gi plass til nye medlemmer som ønsker å kjempe for andre viktige saker for KrF.

De som nå støtter Hareides syn mener åpenbart at partiet har viktigere oppgaver i morgendagens politiske virkelighet enn intern homokrangel.

Kommentaren sto på trykk i Vårt Lands papirutgave 29. august 2018

FOTO: Adrian Nielsen 

 Miriam Haddeland Paulsen (34) har meldt seg inn i KrF etter Bekkevold-saken. – Jeg føler det er blitt altfor mye fokus på det som ikke er viktig, sier hun.

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Kommentar