Kommentar

Samme Gud – ulike gudsbilder?

Tilber muslimer og kristne den samme Gud?

Fra tid til annen dukker debatten om kristne og muslimer tilber samme Gud, nå sist ved vikar-prest Eskil Skjeldal, som hevder at kristne og muslimer er «søsken- barn» i troen. Det betyr at vi kan føre slekten tilbake til samme stamfar, som er Abraham. Men er ikke likevel det muslimske og kristne gudsbilde så ulikt at det vanskelig kan forenes i troen på en og samme Gud?

Halvsøstre i troen. I prinsippet tilber jøder, kristne og muslimer Abrahams Gud. Men allerede fra Abraham skilles våre veier. For Ismael, sønnen Abraham fikk med trellkvinnen Hagar, ble far til tolv arabiske stammer, mens Isak, sønnen til Abraham og Sara, ble far til de tolv israelittiske stammene. Slik sett er muslimer og kristne halvsøstre i troen, og ikke søskenbarn. Ifølge den islamske tradisjon er Ismael en aktet profet. Sammen med Abraham bygde han opp igjen Kaba etter syndefallet, den store rituelle helligdommen i Mekka hvor millioner av muslimer samler seg under ramadan.
Skapte avstand. For Muhammed som religionsstifter var det av- gjørende betydning å skape avstand til kristendommen og jøde- dommen som allerede var etablert i området, slik at den nye religionen islam ikke skulle bli assimilert inn i jøde- eller kristendommen. Ved en rekke praktiske ritualer ble det mulig å skille islam fra de andre religionene. Det viste seg blant annet i den rituelle praksisen hvor for eksempel tre daglige bønner hos de kristne og jødiske naboene, ble overgått og gjort om til fem. Også teologisk måtte det gjøres dyptgripende endringer for å skape avstand til både de tidligere arabiske stamme- religionene og de semittiske religionene.
Muslimer mener at islams budskap er det samme budskapet som alle Allahs tidligere profeter forkynte, fra Adam, via Moses og Abraham til Jesus, og dermed at både jødedommen og kristendommen er basert på Allahs ord, men at det opprinnelige budskapet over tid enten ble bevisst fordreid, misforstått eller tapt.

Jesus og Koranen. Ofte blir Muhammed og Jesus sammenlignet i de to religionene. Dette er imidlertid en avsporing. For er det to størrelser som må sammenlignes, er det de to åpen- baringene Gud sendte menneske- heten. I kristendommen er dette Jesus, mens det i islam er Koranen. I Koranen står det imidlertid at Jesus er en profet, mens det i Bibelen står at han er Messias. Dette er to uforenlige standpunkter, og Abrahams Gud kan neppe ha sendt to så motstridende beskjeder til etterkommerne av Isak og Ismael. Ikke minst med respekt for islam ville det derfor være feil å påstå at muslimer og kristne deler det samme gudsbilde.

Flergudsdyrkelse. Islam er en sterkt monoteistisk religion, hvor flergudsdyrkelse regnes for den største synd. Opprinnelig var det flergudsdyrkelsen i Arabia Muhammed tok et oppgjør med, med sin strenge mono- teisme. Kristendommen hevder at for å kjenne Gud må en se på Jesus, fordi Faderen og Sønnen er ett. Dette vil være som blasfemi å regne for en muslimsk lærd. Kristendommen med sin treenighetslære, ses nettopp på som flergudsdyrkelse fra et islamsk synspunkt. Fra Muhammeds tid har synet på Jesus og treenighetslæren vært den store kilden til konflikt mellom islam og kristendom.
Når en skal diskutere om kristne og muslimer tilber samme Gud, ser en fort at både islam og kristen- dom misjonerer overfor hverandres tro. Det må bety at både kristne og muslimer mener at det ikke er den samme guden som tilbes. En av religionene må altså ta feil –  eller ha et feil gudsbilde av Abrahams Gud.

Mer fra: Kommentar