Meninger

Jeg tror på kaffekoppen

Petter Myhr vil ha med seg absolutt alle i sine radioandakter. Han mister Gud i forsøket.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«Dagens første kaffekopp! Æ trur på den koppen. Og æ trur på den varme kaffen som brer sæ ut i de søvndrukne kroppan vårres og blande sæ med ei grunnstemning, som hos noen kan vær lett og forventningsfull, hos andre kan vær ganske nøytral og hverdagslig, og hos atter andre kan vær tung og sørgmodig. Æ trur på aile de grunnstemningan. Og æ trur på de søvndrukne kroppan.»

Å ta imot en og annen bekymret, irritert eller oppgitt henvendelse om ståa i NRKs morgenandakt, hører med til det å jobbe i Vårt Land. Noen av dem som ringer eller sender e-post har gode poeng knyttet til musikkvalg og formidlingsform, mens andre godt kunne ha lagt godviljen mer til før de lot seg fyre opp på morgenkvisten.

LES OGSÅ: Droppet Gud i radioandakten

Ut med Fadervår

Mandag formiddag fikk vi imidlertid noen henvendelser som var så konkrete at vi valgte å gjøre noen undersøkelser. Fadervår og velsignelsen manglet. Begge er tatt ut av andakten denne uka, viste det seg.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Mannen bak mikrofonen er Petter Myhr, andaktsdebutant, direktør for Olavsfestdagene og tidligere sjef for livssynsavdelingen i NRK. I egenskap av den jobben la han i 2007 fram forslag om å la muslimer, buddhister, ateister og andre livssynsminoriteter få bruke NRKs kanaler til forkynnelse.

– Slik samfunnet er blitt, er det riktig å spørre seg om den kristne troen skal ha forrang foran andre livssyn, sa han til Vårt Land den gangen.

Alle skal med

Bakgrunnen for droppingen av Fadervår og velsignelsen i denne ukas andakter, er imidlertid av dramaturgisk art, presiserer han.

– Slik som andaktene er lagt opp denne uka, henger de veldig nøye sammen med musikken som kommer etterpå. Kommer Fader vår og velsignelsen imellom, blir det et skille mellom musikk og det jeg sier, forklarte mannen som avsluttet mandagens taletid med å sitere refrenget visepopgruppa Vamp:

«Så takk ska du ha, kjære gud, eller kim du nå va? Du så fant opp dei finaste ting» – før han satte i gang sangen «Kim du nå va?».

LES OGSÅ: «Gud» slutter i NRK

Overfor Vårt Land forklarer Myhr at målet er å favne bredt:

– Når jeg bruker ordet «vi», skal alle kunne inkluderes i det, slik at det kan være relevant for andre også.

Allmennmenneskelig peptalk

Jeg synes det Petter Myhr serverte lytterne mandag morgen var fint. På elegant vis definerer han oss alle inn i et slags skjebnefellesskap i det å måtte gå på jobb i mørket, kulda og regnet. Koseprat om i-landsproblemer? Kanskje, men det pløyer også dypere enn som så.

Konklusjonen er enkel, men givende, og med et hint av gudstro: «Denne mandagen i januar e et mirakel. Og alle vi som har fått kraft nok og vilje nok te å møte denne dagen, vi e sjøl – mirakel.»

Psykiater og KrF-veteran Hans Olav Tungesvik sa det presist:

– Det var fint og vakkert, men det var ikke et andaktsbudskap.

Et eller annet sted går grensen mellom andakt og allmennmenneskelig peptalk. Når takken for januardagen går til «gud eller hvem du nå var» og trosbekjennelsen handler om en kaffekopp, er nok grensen passert.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger