Ikke så veldig lenge siden sist, faktisk
I iveren etter å nå de kirkesjeldne, overser Kirkerådets valgbrosjyre sine nærmeste.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Den norske kirke har nylig sendt ut valgbrosjyrer til de tusen postkasser. Målet er å få flest mulig av de 3,1 millioner stemmeberettigede til å stemme ved det forestående kirkevalget.
Brosjyren har blitt kritisert, blant annet av prest Marita Bjørke Ådland (VL onsdag). Hun mener Kirkerådet deler opp medlemmene i a- og b-lag. Ingeborg Dybvig, kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet, skriver (torsdag) imidlertid at teksten forholder seg til realitetene: De fleste kirkemedlemmer går sjelden i kirka. Det er også disse brosjyren først og fremst retter seg mot, ifølge Kirkerådets direktør Ingrid Vad Nilsen (fredag).
Kirkerådet har utvilsomt rett i at mange går lite i kirka, men at deres valgdeltakelse likevel er ønsket. Så hvorfor blir Ådland og mange av hennes kolleger så opprørte over brosjyren?
Vertskap og gjest
Med hvit skrift mot lilla bakgrunn sier brosjyren: «Hei du, lenge siden sist?» Blar du om, kan du lese: «Var det i julen, i en begravelse eller i et bryllup i fjor sommer? Eller går du kanskje ofte i kirken?» Mellom linjene i siste setning lyser et mot formodning.
Det er lett å se at dette kan leses som en defensiv, fremmedgjørende og anklagende tekst. Brosjyren legger opp til at kirka er et sted som har et vertskap, og at folket er gjester som bør komme oftere på besøk. Og altså ikke et fellesskap av likeverdige der Ordet forkynnes og sakramentene forvaltes.
For prester som hver dag arbeider for menigheter á la siste setning, er det provoserende når kirka på nasjonalt plan tilsynelatende ikke anerkjenner strevet og visjonen.
Forskjell på folk
Brosjyren kan imidlertid også leses som en overraskende ærlig erkjennelse av at ikke alle mennesker er religiøst interesserte, men likevel ønsker å opprettholde medlemskapet. Det er viktig for kirka å finne en god måte å forholde seg til denne medlemskategorien på.
Hvordan formidle at alles engasjement er ønsket, uten å løfte pekefingeren? Uansett kirkesyn er det jo sterkt ønskelig for en kirke at medlemmene oppsøker den. Hvordan fortolke de forskjellene som finnes i kirkelig engasjement, uten dermed å dele kirka i kjerne og periferi?
Trampe over
Kirka bør ikke skyve inaktive fra seg, men den må sannelig heller ikke skyve aktive fra seg. Den forrige kirkelige reklamekampanjen, Rom for deg, så talende nok ut til å ha rom for det meste, bortsett fra tro.
Og her ligger også problemet med brosjyren: Den er så fokusert på å rekke hånda ut til de kirkesjeldne, at de på veien utover tramper seg over og forbi de kirkevante, de som står nærmest.
Selv tenkte jeg et fornærmet «kommer dere her og forteller meg at jeg bør gå mer i kirka?» da jeg åpnet brevet. For det er ikke lenge siden jeg var i kirka, det var faktisk nå på søndag. Så kom jeg på at de jo egentlig ikke snakker til meg. Men hvorfor vil de ikke det? Har Den norske kirke råd til å ta min stemme for gitt?
For min egen del
Det er en dynamikk mellom passive medlemmer og aktive medlemmer som gjør at Den norske kirke aldri må regne med den ene gruppa og ikke den andre. For det må være mange nok medlemmer å ta av for at noen vil holde søndagsskole og bake kake.
Og det må være en god håndfull aktive for at de passive opplever at de kommer til en menighet, og ikke bare en kirke, og kanskje til og med blir engasjerte. Aktive og passive forutsetter hverandre.
Jeg er ivrig kirkegjenger, og jeg ønsker å bli møtt og satt pris på. Ikke fordi jeg fortjener det, men fordi jeg ikke engasjerer meg av pur idealisme. Jeg går først og fremst i kirka for min egen del, og skal jeg fortsette med det må kirka snakke også til meg, ikke bare til dåpsfølget.
Problemet er ikke at Kirkerådet henvender seg til de kirkesjeldne. Men det er ikke sikkert det treffer dem godt, og også fornærmer andre medlemsgrupper.
Lekk i begge ender
Kirkerådet har laget en brosjyre som ikke appellerer til kirkegjengere og prester. Vi føler oss oversett. Vi kan enkelt finne andre kirkelige fellesskap, det står noe på spill. På den andre sida er det også usikkert om brosjyren appellerer til de passive. De kan føle seg anklaget og fremmedgjort. Og for dem er det enda lavere terskel til mental eller reell utmeldelse av Den norske kirke.
I verste fall stikker slike kommunikasjonsfremstøt to hull i kirka, slik at den lekker i begge ender. Neste gang kan kirka heller si det like greit og enkelt som når likeverdige mennesker flest møtes: Takk for sist!