Nyheter

Haakon 
viser vei

Når mosjonister angripes av både ­helseministeren og Skiforbundet, da er det kanskje ikke så rart at Norge holder­ på å bli en nasjon av sofasurfere.

Den siste måneden har tidvis over én million nordmenn sittet og sett Bjørgen og Northug vinne VM-gull. Vi har fått med oss at statsminister og kulturminister har sendt det ene gratulasjonstelegrammet etter det andre.

Lørdag var det klart for Norges største skirenn, massemønstringen over 54 kilometer fra Rena til Lillehammer. Og hva skjedde? Helseminister Bent Høie gikk ut i VG og kritiserte ­Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre­ fordi han hadde tenkt å delta. Høie mente at Gahr Støre ved å stille i et slikt prestisjerenn bidro til å gjøre det vanskeligere å få folk flest opp av sofaen.

LES OGSÅ:– Vi ønsker oss rett type eldre

Selv skrøt Høie av at han skulle gå en tur med «Tjukkasgjengen» i Moss på samme dag som Birken­. Et bra grep av helseministeren, uten tvil. Men hvorfor sette disse­ tiltakene opp mot hverandre? Har Høie tenkt over at de millioner av treningstimer som ligger bak de 11.000 deltakelsene i Birken, også bidrar til at færre nordmenn slipper å havne i tjukkas-­kategorien?

Tastetrykk-livet

Gjennomsnittsnordmannen sitter på rumpa­ i drøyt ni timer per dag. Sittingen gjør at vi blir stadig tyngre, og jeg trenger vel neppe liste opp hvilke følger dette får for folkehelsen.

Vi lever i et samfunn der selv de som trener, sitter mer og mer utenom treningen. Teknologien gjør at vi ved noen taste­trykk ­beveger oss fra hjem til jobb, vi slipper å gå trapper, åpne garasje­porter, vaske klær eller­ hente post. Fjernkontroller og elektronisk kommunikasjon gjør at det meste kan fikses fra sofaen.

Derfor er det et glimrende tiltak å komme seg ut å gå, slik Tjukkasgjengen i Moss gjør. Det er supert at Høie støtter opp om denne typen lavterskelaktivitet. Men svar på følgende, helse­minister Høie: Hvorfor bruker du det faktum at mange dessverre trenger en stadig lavere terskel for å gå ut av døra, som premiss for å advare andre mot å komme seg ut i naturen og bruke kroppen sin?

Å gå fem og en halv mil på ski er langt. Men som den norsk-pakistanske stortingspolitikeren Abid Raja konkluderte med etter lørdagens renn: Når han klarte det, kan hvem som helst klare det. De må bare ville det nok.

LES OGSÅ: Asfaltens cowboyer

Tilbakegang

Birken har i mange år hatt høy prestisje, og det er lett å latterliggjøre jålete­ samfunnstopper som briefer med det eksklusive merket. Det mange overser, er at rennet for de fleste bare er en gulrot som ­motiverer til trening gjennom ­resten av året. Det å komme seg ut på daglig basis, er det det handler om.

Derfor er det et tankekors at deltakelsen i norske turrenn på ski nå peker nedover, samtidig som norsk langrenn nesten har medaljemonopol på elitenivå.

Holmenkollmarsjen har mistet 2.000 deltakere de siste to årene, Sesilåmi er redusert fra 2.500 til 1.000, Flyktningerennet har mistet en tredel av deltakerne og Birken, som i 2012 ble fulltegnet på 97 sekunder, har nå mange tusen ledige plasser.

Forklaringen på nedgangen er sikkert sammensatt, men ingen kommer forbi at Skiforbundet har en del av skylden. Alle som vil delta i norske turrenn må ­betale 130 kroner i lisens til NSF, og dette kommer på toppen av startkontingenter som fra før er høye.

LES OGSÅ: Helse og hysteri

Katta ut av sekken

For Skiforbundet er mosjonistene først og fremst en melkeku. Langrennssjef Åge Skinstad slapp katta­ ut av sekken med sin ­uttalelse i ­Aftenposten i helgen:

«Jeg er klar på at god aktivitet for barn og unge i klubber er mye viktigere enn mosjons­arrangement».

Ingen er vel mot aktivitet for barn og unge, enten det skjer i klubber eller utenfor. Men det NSF vil med denne aktiviteten, er primært å finne talenter som kan bli norske landslagsløpere. Så får det våge seg om ni av ti forsvinner ut av sporten fordi de ikke presterer bra nok.

Tenk hvis NSF med sine barnetreninger i stedet hadde vektlagt at barn og ungdom skulle få en skiglede som kunne vare livet ut?

Sofasuget

Mentaliteten er dessverre den samme i både Friidrettsforbundet og Sykkelforbundet. Tvangslisenser er innført og trimmerne skattlegges for å skaffe penger til toppidrett.

LES OGSÅ: Vi kjøper sportsutstyr som aldri før

Norske politikere har hittil vært blinde for utviklingen. De har latt seg blende av idrettens retorikk om at topp og bredde er avhengig av hverandre. Forsk­ningen viser imidlertid at avhengigheten går bare en vei.

Der de folkevalgte svikter, er det fint at kongehuset går foran folket og viser vei. Når kronprins Haakon nå har deltatt i Birken, Sentrumsløpet og Holmenkollstafetten – uten fancy klær og utstyr – da kan alle gjøre det.

Dersom helseministeren, Skiforbundet og sofasuget ikke alt har parkert dem.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter