Nyheter

De som dropper ut

Ensomhet er et av skolens største problem.

Alle husker ham fra tenårene: Den brysomme medeleven som sto alene i friminuttet og ga de andre dårlig samvittighet. Som noen ganger prøvde å ta kontakt, men som dagen etter sto alene igjen.

Han husker skoleårene selv også. Aller best skammen ved å være alene. Gleden de få gangene noen kom og reddet ham. Selv mobbingen var bedre enn ensomheten. For da hendte det noen grep inn. At de så ham.

Han er visst ikke så alene likevel. 10.000 elever dropper ut av videregående skole, hvert eneste år. Den viktigste grunnen er ensomhet, viser forskning ved NTNU i Trondheim.

LES OGSÅ: Einsame elevar sluttar

Et godt ønske

Det går an å se det i et samfunnsøkonomisk perspektiv. De som dropper ut, koster samfunnet fem milliarder kroner per årskull, fortalte Vårt Land i går.

Eller du kan se den enkelte eleven individuelt. Et menneske i en av livets mest avgjørende faser. Nå kan han eller hun komme inn på sporet av et godt liv. Men nå kan også fundamentet ødelegges for et liv som gradvis bryter sammen.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier at han ikke kan få vedtatt en lov som sørger for at alle elever blir sett.

«Det som virkelig vil nytte, er at elevene som gruppe tar tak og sørger for at ingen blir stående utenfor», sier han.

Et godt ønske. Men selv ikke de voksne greier det. De som har vært på foreldremøte på barneskolen har sett hvordan de samme foreldrene sitter for seg selv, på møte etter møte.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Koster penger

For mange av de ensomme elevene er voksenkontakt langt bedre enn ingen kontakt. Landets fremste elevtillitsvalgte, Benjamin Skiaker Myrstad, etterlyser to viktige tiltak: Helsesøstere og miljøarbeidere.

På skolen til min egen 16-åring er helsesøsteren tilstede noen få timer i uken. Ikke mye å ta kontakt med. Miljøarbeider finnes ikke. Det har ikke skolen penger til. Med noen unntak, er dette virkeligheten i de fleste fylker.

Det kan landets fylkespolitikere gjøre noe med. Det koster noen millioner, men ikke fem milliarder.

LES OGSÅ: Stoppar elevar frå å slutte

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter