Da forbindelsen til Norge ble avskåret
Går det an å fortsette misjonsarbeid når kommunikasjonen til misjonsledelsen i Norge og finansieringen av virksomheten blir blokkert på grunn av krig? Historien om hvordan misjonærene og deres kinesiske medarbeidere klarte seg under nesten umulige forhold er sterk.
Japanske bombefly angriper bebyggelsen langs elvebredden i kampene for å erobre Changsha. (Foto: Privat)
Helge Kjøllesdal, er misjonærbarn og tidligere sjefsredaktør i Vårt Land. Dette er sjette artikkel i en serie hvor han ser på norsk misjonsvirksomhet i lys av sine egne foreldres engasjement.
Forbindelsen til misjonsledelsen ble kuttet da Norge ble okkupert av Hitler-regimet. Misjonærene måtte handle selvstendig og oppfinnsomt. Finansieringen som etter hvert kom fra USA gjorde det mulig å holde det viktigste i gang.
Lønningene til de kinesiske medarbeiderne måtte utbetales i form av sekker med ris. Den skyhøye inflasjonen gjorde det uhensiktsmessig å betale med penger. Morfar måtte noen ganger reise personlig med leid elvebåt som han lastet opp med store mengder rissekker. Han ville hindre at risen ble røvet av uvedkommende før den nådde fram. Båten ble beordret oppover eller nedover elva til ulike misjonsstasjoner.