Analyse

Fire dager med frykt og familie i Trumps Amerika

Donald Trump nevnte Joe Bidens navn 42 ganger i løpet av sin tale i hagen til Det hvite hus: Ingen er trygge i Bidens Amerika.

«Se hvor forferdelig USA er nå. Stem for fire år til med det samme.»

En av mange morsomheter på sosiale medier etter presidentens tale natt til fredag. Donald Trump snakket fra manus i 70 minutter i hagen til Det hvite hus. Flaggene, det var mange av dem, vaiet bak og foran ham og de andre som talte den siste dagen av landsmøtet.

Landsmøtet har også vært rene familiesammenkomsten for Trump-klanen. «Alle» har holdt tale, kona Melania, døtre, sønner og svigerdøtre. Datteren Ivanka introduserte faren sin tale og snakket om farens handlekraft og kjærlighet til familien, og at alle ikke likte Twitter-meldingene hans.

– De kan virke noe ufiltrerte, men resultatet snakker for seg selv, sa hun.

Lov og orden hovedtema

Donald Trump langet som ventet ut på sin motstander, og gjorde sitt ytterste for å stemple moderate Biden som en knallhard sosialist. Men det var påfallende at han snakket om å få orden på et USA i krise, når det er ham selv som er president, og har vært det siden 2017. For opptøyene, uroen og demonstrasjonene som har preget landet etter drapet på George Floyd i mai, skjer mens Trump selv er på vakt, ikke Joe Biden. Men ut fra Trumps dystre beskrivelser og angrep på Biden, kunne det nesten virke som om det var Biden som styrte landet, ikke Trump.

Republikanere og Trump selv sier at det er i demokratisk-styrte delstater at opptøyene er sterkest.

– Din stemme vil avgjøre om vi beskytter lovlydige amerikanere eller om vi gir fritt leide til voldelige anarkister, oppviglere og kriminelle som truer våre borgere. Dette valget vil avgjøre om vi vil beskytte den amerikanske drømmen, eller om vi tillater en sosialistisk agenda til å fullstendig ødelegge den. Det kommer ikke til å skje.

Snakket rett til basen

Lov og orden har vært gjennomgangstonen i det fire dager lange landsmøtet. Med å spille på frykten for et lovløst USA, og at Biden er farlig for lovlydige amerikanere, ville Trump overbevise om at det er framtida folk skal frykte. Valget står i følge ham, mellom lys og mørke, frihet eller sosialisme.

Med dette talte Trump til basen. At Joe Biden ville utradere forstedene, som Trump hevder, blir regnet som en måte å nå ut til kvinnelige velgere – som han trenger.

 

Dystert, amerikansk bakteppe

Men bakteppet for republikanerens landsmøte er virkelig dystert. Protester og opptøyer har preget landet siden George Floyd ble drept av politiet i mai. Onsdag ble afroamerikanske Jacob Blake (29) skutt syv ganger i ryggen av politiet, foran tre av barna sine. Han ligger på sykehus og er lam fra livet og ned. En hvit 17-åring er arrestert for å ha skutt og drept to demonstranter og såret en annen i Kenosha, Wisconsin.

Forskjellen på hvordan de to ble behandlet av politiet, har skapt sterke reaksjoner.

Så når Donald Trump spiller på frykt og sier ingen kommer til å være trygge i Bidens USA, lyder det hult for flere enn afroamerikanske velgere – som han også håper å få flere av. I en fersk meningsmåling sier kun fire prosent i denne gruppa at de vil stemme på ham.

– Jeg har gjort mer på tre år for svarte, enn Joe Biden har gjort i 47 år, sa han til jubel fra de rundt 1.500 tilskuerne som satt tett i hagen utenfor Det hvite hus, de fleste uten ansiktsmaske.

Men han leverte varene til tilhengerne, og det er mange av dem som frykter lovløshet og opptøyer i USA. Derfor vil løfter om mer lov og orden ha appell hos mange velgere.

Uansett hva man mener om Trump sin svært lange tale – CNNs faktasjekkere fant 20 feil– har han rett da han sa følgende: Aldri før har velgerne stått foran et klarere valg mellom to partier og to visjoner.

Om ni uker vet vi svaret.

Her er flere saker du kan lese i Vårt land:

Olav Fykse Tveit: En kvinne skal ikke vike plass fordi hun er kvinne

Koronafast i Peru med adopsjonsbarn

Dette skjer mens du sover

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Analyse