Analyse

KrFs biopress piner Venstre og Frp – men partiet kan selv gå på en smell

ANALYSE: Venstrefolk vrir seg, Frps Sylvi Listhaug og Siv Jensen er i utakt – og KrF selv? Seirer partiet i høyt spill om bioteknologi, kan det likevel bli stortap om halvannet år.

KrFs knallharde kamp for å stoppe omstridte endringer i ny bioteknologilov piner ikke minst Venstre og gir oppgitthet i noen deler av Høyre. Og når KrF vil tvinge samtlige 169 stortingsfolk til å stemme over loven tirsdag, plages Frp.

KrF-toppene tror fem-seks Frp-ere med fullt oppmøte heller vil stemme som KrF om eggdonasjon og assistert befruktning. Dette kan være nok til å velte forsøket fra Ap, SV – og Frp selv – om en friere bioteknologilov.

• LES SAKEN: KrF presser frem bio-drama - Ropstad og toppene tvinger frem full stortingssal

Listhaug og Jensen har motsatt syn – toppsplittelse i avstemning?

Nestleder Listhaug og Jensen har stikk motsatt syn på eggdonasjon og assistert befruktning til enslige kvinner. Utad kan scenen bli dramatisk for Frp om det plutselig skulle være Listhaugs ene stemme som velter en av partiets store profileringssaker i vår.

Ny, liberal lov har hele tiden vært støttet av Jensen. Fortsatt er det mulighet for at KrFs ønske om fulltallig stortingssal tirsdag kan bli fintet ut. Men irritasjonen over KrFs løp øker Frps vilje til å straffe KrF ved en annen korsvei. Da er det KrFs hjertesaker som smerter mest.

OSLO, NORGE 20200120. 
F.v.: nestleder Sylvi Listhaug, Frp-leder Siv Jensen, nestleder Terje Søviknes og parlamentarisk leder Hans Andreas Limi  holder pressekonferanse der de forteller at partiet går ut av regjeringen. Pressekonferansen finner sted på en i partiets lokaler i Oslo mandag.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Frps Sylvi Listhaug (nærmest) har senest denne uken uttalt i pressen at hun er mot eggdonasjon. Siv Jensen har annet syn. For Frp vil det bli drama om det tilfeldigvis skulle bli Listhaugs stemme som avgjorde et biospørsmål i en hårfin avsteming. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Venstre-folk trodde de kunne lene seg tilbake

Internt i Venstre gremmer mange seg over regjeringspartneren. Spesielt fordi også partiet tvinges til å stemme mot sitt eget program – i lojalitet til egen regjering.

I sum står Venstre for Norges mest liberale biopolitikk. Partiet stemte for alle de endringene Ap, Frp og SV nå vil ha igjennom så sent som for to år siden.

Da det i april ble klart at disse tre ville skape flertall mot regjeringens strenge biolov, lente store deler av Venstres gruppe seg lettet tilbake. Noen utenfor regjering gjorde jobben for dem.

Mener KrFs verdikjør har senket partiets oppslutning

At overskrifter igjen minner liberale velgere om at partner KrF stenger for «moderne» løsninger og «friheter», er en utfordring for Venstres strateger.

Flere av dem mener bestemt at KrFs abortseier i regjeringens program medvirket til å senke Venstre til totallet på gallupene i fjor vår. I kampen mot sperregrensen opplever Venstre-politikere nå å få motsatt drahjelp fra regjeringspartneren.

Oslo 20200520. 
Astrid Margrethe Hilde (Ap) spør barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF)  den ordinære  spørretime på stortinget.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad under spørretimen denne uken. Etter møtet var det stor pressepågang om hvorfor partiet tvinger frem full sal når Stortinget skal behandle bioteknologi. Men etter biosaken kan også KrF måtte vurdere: Hva nå? Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

I Høyre er mange frustrert

Utenfor partiets verdikonservative leir har utålmodigheten i Høyre vært stor for å få eget landsmøte-ja til eggdonasjon til å bli iverksatt politikk. Men KrFs krav om å få dette på vent, ble godtatt for å gi plass til partiet i Erna Solbergs flertallsregjering.

Men for mange går det grenser. Topper i partiets kvinnebevegelse sa før forrige landsmøte til Vårt Land at Høyre i neste valgkamp måtte kjempe for eggdonasjon og assistert befruktning til single kvinner, uansett hva KrF måtte mene.

Valgkamp mot Ap der det er liten forskjell på lyseblå og lyserøde velgere, kan bli vanskelig om Høyre skal stå til ansvar for KrFs blokkeringer. KrFs gjennomslag er for Høyre-kvinnene bare en pause og ikke opplagt i ny regjeringsplattform.

Men får Norge ny regjering?

Om partnere er frustrert, vil KrF uansett bruke alle midler for at ikke ny bioteknologi skal bli vedtatt «på deres vakt». Men om partiet vinner i Stortinget neste tirsdag, kan et fortsatt nei til eggdonasjon og assistert befruktning få kort holdbarhet: Kanskje bare halvannet år.

Skulle Ap vinne valget i 2021, blir ny biopolitikk noe av det første partiet vil ha på plass. Sp bremset eggdonasjon og andre oppmykninger sist de styrte med Ap. Det er ikke opplagt at partiets topper vil kjempe like hardt i en ny regjering.

KrF kan tape den viktigste saken

Et slikt fremtidsscenario lå også i erkjennelsen hos flere sentrale i KrFs apparat – før partiet gjorde sitt sidevalg. Og skulle KrF seire om nei til eggdonasjon, vil de samme dag ventelig tape den saken som er aller viktigst: Tidlig ultralyd til alle gravide.

KrF frykter slik screening kan bidra til «sorteringssamfunnet». Men her rekker det ikke med støtte fra Sp. Og det er knapt hjelp å få fra utbrytere i Frp. Tidlig ultralyd har vært kampsak for Siv Jensen i årevis – og hun har solid oppbacking i Frp.

Hvor går ferden for KrF etter bioslaget?

Etter det store bioslaget er det duket for diskusjon i KrF om ettertiden. Den kan handle om hvilke kamper og omkamper man skal ta. Slikt handler også om partiprofil. Det blir neppe noen stridsløs sak i partiet.

LES OGSÅ:

Fosteret kunne ha Downs: – Legen tok abort for gitt, sier mor

• Striden om eggdonasjon snart over - Senterpartiets fristilte representanter avgjør

Omstridte detaljer om eggdonasjon og ny bioteknologi og lansert: Dette vil Ap, SV og Frp gjøre

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Analyse