Analyse

Rød revansj i Ernas store uke

ANALYSE: Nettopp da Erna Solberg skulle triumfere med ny flertallsmakt og KrF på laget, gjør Ap sin beste måling siden valget.

På Norstats januargallup for Vårt Land vender velgerne heller blikket mot Jonas Gahr Støre og gjør Ap til gallupvinner med fremgang på 2,3 prosentpoeng. Høyre taper stort. Fallet på hele fire prosentpoeng er den største smellen på over et år. Og hos partner Venstre er det krisetall.

Hadde det vært valg nå, ville Ap og Sp vært større sammen enn Høyre, Frp, KrF og Venstre i sum. Og med SV på laget ville et rødgrønt styre hatt forsprang på hele 18 mandater. Det er like mange som Solberg og partnerne­ har tapt siden stortingsvalget høsten 2017.

LES OGSÅ: Slik drev rødgrønne jakt på KrF i debuten som regjeringsparti

Solid hos Støre

Målingen er nesten i sin helhet tatt opp i forrige uke, da en utvidet Solberg-regjering viste seg på Slottsplassen. Innholdet i Granavollen-plattformen var kjent. Og Ap hadde kvesset angrepene – ikke minst i abortsaken.

Bakgrunnstallenes tale er solid for Ap – og tendensen faktisk stikk motsatt av Høyres. Ap mobiliserer sterkt blant usikre velgere, mens Høyres formknekk nettopp skyldes sjelden stor usikkerhet i egne rekker.

Aps lekkasje av flere titusen velgere til SV forrige måned er også tettet – det styrker også Aps stilling. Og situasjonen er langt fra slik lenger at Ap trenger et revolusjonært Rødt – som også er i fremgang – til å trygge et regjeringsskifte.

LES OGSÅ: Støre angrep KrFs seire

Venstre-krise

KrFs seier om tvillingabort og bioteknologi kan ha skapt misnøye blant liberale Høyre-velgere. Høyres nedgang på fire prosentpoeng er statistisk sikker og er forøvrig den eneste endringen som ikke innenfor feilmarginen på Norstats måling.

For Venstre er tallene alarmerende. Norstat-målingen bekrefter elendigheten også på andre målinger. Tilbakegang og skarve 2,7 prosents oppslutning er like kritisk som i vårmånedene før valget i 2017. Da reddet Venstre seg med å gjøre seg til Erna Solbergs garantist.

LES OGSÅ: Nytt Hareide-drama bak lukkede dører

Frp-hopp

Da Venstre så to-tallet på enkeltmålinger før jul, antok man på topphold i partiet at det trolig var høstens abortdebatt som hadde skremt bort verdiliberale velgere. Men partiet har også et annet vedvarende problem: Over flere ­måneder er Høyre det partiet som Venstre lekker mest til.

Den eneste av Solbergs partnere som vinner velgere er Frp, med en fremgang på 1,1 prosentpoeng. Frp ligger fortsatt nær to prosent under valgresultatet. Men bildet partiet tegner av seg selv som forhandlingenes­ seierherre om innvandring kan ha mobilisert egne usikre. Det er nemlig blant dem partiet henter ny styrke.

LES OGSÅ: Mener det vil bli liberalisert alkoholpolitikk med KrF i regjering

Blå KrF-effekt

Partiet bak det store, politiske dramaet ­siste halvår – KrF – står på stedet hvil. Etter å ha blitt regjeringsparti samler KrF bare 3,5 prosent av velgerne. Men selv om bakgrunnstallene er usikre, antyder de en liten endring:

Denne gang har KrF klar gevinst fra Høyre og Frp – med rundt 10.000 velgere. Så sent som i desember i fjor tapte partiet nær 20.000 velgere den veien. Stillstanden under sperregrensen skyldes fortsatt stor andel usikre velgere – 30 prosent – og fortsatt lekkasje til Sp.

Venstre og KrF ville bare fått to mandater hver. Venstre i Oslo og Akershus – KrF i Rogaland og Hordaland. Selv om de hadde­ ligget like over sperregrensen, ville det ikke vært nok til å berge Solberg-regjeringen.

LES OGSÅ: Misjonskirken av Til Helhet, men tar ikke avstand fra nettverket

Stabilt og sterkt

I Sp er det vinterstille. Men det siste året har Sp ligget over valgresultatet fra 2017, helst prosenten over. Blant partiene som Sp rapper flest velgere fra, ligger Høyre på topp.

SV noterer fremgang og 7,3 prosent. Partiet trekker til seg godt med usikre velgere. Slik er de rødgrønne i siget.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) vaker under sperregrensen, men ville fått tre mandater om det var valg nå. Partiet har nå passert sin grønne rival, Venstre.

Annonse
Annonse

Mer fra: Analyse