Meninger

En verdig fredsprisvinner

Verdens matvareprogram har gjort en ekstremt viktig jobb det siste året, men Fredsprisen er også viktig fordi det peker framover på den ekstremt viktige jobben de vil gjøre i årene som kommer.

Fredag formiddag ble det kjent at Nobels fredspris går til FN-organisasjonen Verdens matvareprogram (WFP). FN-organisasjonen får fredsprisen for sin innsats i kampen mot sult, for sine bidrag til å skape forutsetninger for fred i konfliktutsatte områder, og for å være en pådriver i arbeidet mot bruken av sult som et våpen i krig og konflikt.

LES OGSÅ: Hedrer verdens største hjelpeorganisasjon

Leder i Nobelkomiteen Berit Reiss-Andersen begrunner det blant annet slik: «Under koronaepidemien er sult blitt et stadig større problem. Dersom ikke FNs matvareprogram får den støtten som trengs, står verden overfor omfattende sultkatastrofer».

Ekstrem fattigdom

Vårt Land skrev nylig at den årlige Goalkeepers-rapporten fra Gates-ekteparet om global utvikling og fattigdomsbekjempelse, i år er langt mindre positiv enn vanlig. På grunn av korona er 37 millioner mennesker kastet ut i ekstrem fattigdom den siste tiden. Dette bryter med en 20-årig positiv trend, der stadig nye grupper har vært løftet ut av ekstrem fattigdom.

Men det er ikke bare de aller fattigste som rammes, det blir også andre fattige grupper. Gates-rapporten viser at 68 millioner flere har falt under en fattigdomsgrense på under 30 kroner dagen å leve for.

Riktig pris

Verdens matvareprogram inngår i et globalt humanitært system, som er ekstremt viktig for verden fattige. WFP er den største humanitære organisasjon for bekjempelse av sult og for fremming av matsikkerhet.

I 2019 hjalp Matvareprogrammet nær 100 millioner mennesker i 88 land som var rammet av akutt matmangel og sult. Behovet vil bli lang større i året som kommer. FN-estimat viser at det vil bli 250 millioner sultende i løpet av dette året.

Derfor er fredsprisen til Verdens matvareprogram svært viktig. Ikke bare fordi de har gjort en ekstremt viktig jobb det siste året, men også fordi det peker framover på den ekstremt viktige jobben de vil gjøre i årene som kommer.

Mat og konflikt

Flere peker også på at sult og fattigdom bidrar til at konflikter i verden øker. Verdens matvareprograms arbeid forebygger konflikter og hindrer at eksisterende konflikter eskalerer.

Etter at prisen ble kjent, pekte flere på at hvordan organisasjonen har klart å dele ut matvarehjelp i en situasjon der svært mye annen reisevirksomhet og frakt var innstilt.

En hilsen fra Bernt G. Apeland i Røde Kors understreker dette: «Dette er en viktig pris, også fordi sult brukes som våpen i flere konflikter rundt i verden. Derfor er kampen mot sult også fredsarbeid».

Vi slutter oss til hilsenen fra Røde Kors og gratulerer en verdig vinner med Nobels fredspris 2020.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Meninger