Meninger

Gandalf kan sperre kirkedøra

Kirkelig ansatte begår en tabbe dersom de tror at populærkulturen alltid er samlende.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Elementer fra populærkulturen har inntatt gudstjenesten i Den norske kirke. Det fortalte doktorgradstipendiat Elisabeth Tveito Johnsen i Vårt Land. Utviklingen skyldes trosopplæringsreformen, som er det mest omfattende breddetiltaket i folkekirken akkurat nå. Johnsen viste blant annet til en konfirmantgudstjeneste der sentrale elementer fra fantasy-universet «Ringenes Herre» ble vevd inn.

LES OGSÅ: – Vi kan gå for langt

Alver og ringer

Sist søndag hadde jeg invitert nærmere 50 familiemedlemmer og venner til gudstjeneste og fest i anledning en familieforøkelse i sommer. Jeg antar at både liturgien og flere av salmene fortonte seg som fremmede for mange av mine gjester. Det var de sikkert forberedt på.

Men dersom – på toppen av dette – all formidling i gudstjenesten var bygd rundt et univers eller en interesse som de ikke hadde innsikt i eller sansen for, hadde katastrofen vært komplett. Jeg kan med sikkerhet si at alvereferanser, dommedagsberg og magiske ringer fra prekestolen hadde gjort vondt verre for mange av de fremmøtte.

LES OGSÅ: Blander nattverd og alvebrød

Skygger for poenget

Gandalf er den gode trollmannen fra «Ringenes Herre». Hvis du ikke visste det fra før, fikk overskriften på denne artikkelen deg sannsynligvis til å føle deg utenfor. Mitt forsøk på å trekke lesere med en snedig popkulturreferanse, skygget for det poenget jeg ville ha fram.

På samme måte er ikke utfordringen med å lage gudstjenester der temaet er «Ringenes Herre», Narnia-bøkene, Halloween eller den lokale fotballklubben, at det krenker kirkerommet eller tuller bort troens alvor. Det trenger det ikke å gjøre.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Problemet er at de som synes det med Gud i seg selv gjør kirketerskelen høy, får på kjøpet noe som strengt tatt ikke er en del av pakka – og som kanskje gjør terskelen enda høyere.

LES OGSÅ: Anmeldelse: Nå orker vi ikke mer

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger