Meninger

Salmemaraton samler Norge

Helgens salmemaraton er en makeløs fest.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Fra fredag kl. 12 til søndag kl. 24 står rundt 200 kor fra hele Norge fram på NRK 2 og synger salmer. Den nye salmeboka som kom i fjor, har hatt sine kritikere. Helgens salmefest utløser lite kritikk, men mye jubel og glede over dette unike samarbeidet mellom NRK, korbevegelsen i Norge og Kirkerådet i Den norske kirke. Mange artige kommentarer kan leses i en artikkel på vl.no om denne saken.

Flere ildsjeler har stått bak maratonøvelsen, men uten forkleinelse for noen, må det være lov å trekke fram NRKs egen Helge Gudmundsen, prosjektlederen som i år også er en av kandidatene til Vårt Lands Petter Dass-pris.

Ideen er så god at den er ærlig verdt en sang, og gjennomføringen holder høy klasse. Med Vår Frue kirke i Trondheim som hovedbase, får seerne en sakte-TV som viser den store sjangerbredden i den nye salmebokas 899 salmer og sanger. De færreste av oss har fått den så tett inn på livet som i denne direktesendingen. Selv trofaste kirkegjengere lar seg overraske og begeistre over bredden, og på fjernsynsskjermen ruller jevnlig innsendte kommentarer fra glade og imponerte NRK-seere, som «Flott løft for korsangen i Norge», «Takk til NRK», «For en bredde!» og «Den nye salmeboka overrasker».

Maratonløpet blir innimellom avbrutt av små intervjuer med unge og eldre korsangere og organister. Noen av dem rørende i all sin barnlige glede, andre med nyhetsinteresse – som at en organist må ha sko med slitte såler, som Knut Anders Vestad sa. Han stilte i 30 år gamle sko med slitte såler som glir behendig over pedalene.

Naturligvis vil kvaliteten i dette maratonløpet variere noe, men alle som synger seg gjennom sin etappe, fortjener en hederspris. Barn, unge og eldre, kvinner og menn, gir oss et møte med salmeskatten som viser hvor rik og mangslungen den er, med høy kvalitet over tekster og melodier. En av dem som ble intervjuet, sa at for henne var salmesangen det viktigste i hele gudstjenesten. Mange deler den oppfatningen med henne.

Stor takk til NRK og alle deltagerne for en enestående salmemaraton.

Diskutér på verdidebatt.no

Annonse
Annonse

Mer fra: Meninger