Meninger

Er du pen nok til å få jobb?

Du som leser dette fikk deg kanskje jobb før webteknologi gjorde bilder til et krav i jobbsøknaden. Men er sønnen din kjekk nok til at noen gidder å kalle ham inn til intervju?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Utseende ditt blir vurdert når du søker en jobb. Det overraskende er at det skjer før du kommer til intervju. Du bør faktisk være pen for i det hele tatt å bli innkalt. De unge treffes hardest av den nye trenden, det er jo de som skal inn på jobbmarkedet.

Bilde ønskelig. Før var det bare klesbutikker og serveringssteder som stilte krav om foto ved søknaden. Men praksisen har spredd seg. Nå bes det om foto for svært mange jobber. Bare gå inn på finn.no og gjør et søk, slik jeg gjorde.

Ekspeditør i skobutikk? «Husk å legge ved både søknad og cv med bilde.» Også i regnskapsbransjen bes det om bilde: «Send cv og søknad (gjerne med bilde).» Eller her, fra grafisk design: «Et bilde er ønskelig, men ikke et krav».

Store, seriøse bedrifter som kommuner, energiselskaper og oljeleverandørindustri ber ikke om foto i selve annonsen. Men kandidatene må logge seg inn og fylle ut cv i jobbsøkersystemer, og der oppfordres man til å laste opp bilde slik at det blir en del av søknaden.

Last opp foto. En fersk masterstudent fra NTNU kunne fortelle meg at minst halvparten av jobbene hun søkte krevde bilde. Og hun søkte kun jobber som krevet høy og spesifikk utdanning innen industriell økonomi. «Last opp foto» var beskjeden hun møtte, fordi dette lå inne i systemet, altså programvaren.

Det stopper ikke der: Studentene Malin Aasebø og Marthe Berget undersøkte hvordan sosiale medier brukes i rekrutteringsbransjen, det som kalles headhuntere. Aasebø og Berget var studenter på HR-linja på Markedshøyskolen, og jeg var veileder for bachelor-oppgaven deres. Både de og jeg ble overrasket over hvor stor vekt utseende får i rekrutteringsprosessen. Headhunternes assistenter gransker Facebook-profiler og LinkedIn-profiler, og legger først merke til bildet. Nettopp disse headhunter-assistentene avgjør hvem som kan komme til intervju.

Personlighet. Det betyr ikke at de bevisst kaller inn pene mennesker, og lar de mer alminnelige bli. Så enkelt er det ikke. Men massiv psykologisk forskning viser at vakre mennesker blir oppfattet mer positivt enn andre; Vi antar automatisk at de pene også er mer intelligente, effektive og sympatiske.

Aasebø og Bergets oppgave viste at disse generelle, sosialpsykologiske mekanismene slår like sterkt inn hos dem som jobber profesjonelt med rekruttering, som hos oss andre. Faktisk var rekrutteringsekspertene ganske ureflekterte. Mange av dem mente de kunne vurdere kandidatens «personlighet bare på grunnlag av bildet». Og bildet var gjerne det første de la merke til, før de leste cv-en.

Huskelapp. Jeg jobbet som headhunter selv for ti-femten år siden. Den gangen tok jeg bilde av kandidaten på slutten av intervjuet for å klare å huske vedkommende. Et bilde er mer effektivt som huskelapp enn en CV. Men nå er altså rekkefølgen snudd: Bildet først. Intervju etterpå. Hvis det altså blir noe intervju.

Den sosialpsykologiske forskningen, kombinert med den praksisen som følger av moderne teknologi, levner ikke overvektige jobbkandidater mye sjanse. Også de normalvektige som er litt «grå mus»-aktige stiller bak i køen.

Du som leser dette er kanskje godt voksen. Du søkte og fikk deg jobb før webteknologi gjorde bilder til et krav i jobbsøknaden. Men er sønnen din kjekk nok til at noen gidder å kalle ham inn til intervju? Og likner datteren din nok på en fotomodell til at noen faktisk gidder å lese den gode søknaden hun skrev?

Diskriminering. Vi har lover mot diskriminering av kvinner, homofile og etniske minoriteter i jobbsøkerprosesser. Jeg ønsker meg ikke noen lov om diskriminering på grunn av utseende. Slike lover virker uansett ikke særlig effektivt. Men det er et paradoks at vi ikke har skjenket en tanke til den mest omfattende diskrimineringen: Den som skjer på grunn av utseendet.

Elin Ørjasæter er forfatter og førstelektor ved Markedshøyskolen i Oslo.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger