Nyheter

Medlemsraset som ikke kom

KOMMENTAR: Det er lett å skrive en sint twittermelding. Å poste et utmeldingsbrev er nok mer krevende.

I løpet av 20 dager etter Kirkemøtet meldte 2.647 personer seg ut av Den norske kirke. Selv om skjemaet ikke ber folk om å oppgi årsak, er det all grunn til å tro at de fleste utmeldingene skyldes Kirkemøtets nei til vigsel av og forbønn for homofile par.

Det stormet i tradisjonelle og ikke minst sosiale medier den siste uka før påske. En betydelig mengde meldinger om at nok var nok, at begeret var fullt og «jeg har tenkt på det i mange år – nå melder jeg meg ut» skapte forventninger om et skikkelig medlemsras fra Den norske kirke.

0,7 promille. Nå har vi fått en slags fasit. Selv om det kan komme homofilirelaterte utmeldinger også i fortsettelsen (fra både tilhengere og motstandere av vigsel og/eller forbønn), er det grunn til å tro at dette verste – sett med kirkelige øyne – er over for denne gang.

2.647 utmeldinger på 20 dager tilsvarer nesten halvparten så mange som i løpet av hele fjoråret. Samtidig: De som har forlatt kirkeskuta utgjør mindre enn 0,7 promille av den totale medlemsmassen. Hvis noen meldte seg ut i håp om å bidra til en markant svekkelse av Den norske kirkes oppslutning, må de nå fastslå at taktikken slo feil.

LES OGSÅ: 2.647 ut av kirken på 20 dager

Mye mas. Som nevnt finnes det ingen oversikt over hvorfor folk melder seg ut av kirken. Vi vet enda mindre om hvorfor de ikke gjør det. Det er likevel naturlig å peke på tre viktige faktorer som kan ha bidratt til å forhindre medlemsras:

• Det er lett å gi uttrykk for sin umiddelbare reaksjon på Facebook og Twitter. Ikke alle umiddelbare reaksjoner stikker like dypt.

• Å melde seg ut krever at man oppsøker kirken.no, finner riktig skjema, fyller det ut, signerer det, putter det i en konvolutt, frankerer det og putter det i en postkasse. Mange synes nok dette er for mye mas.

• Det gikk ikke lang tid før kirkelige stemmer kom på banen og oppfordret folk til å bli værende i kirken. Argumentasjonen bør ha nådd inn hos de fleste: Det er fåfengt å melde seg ut av kirken i håp om at den skal endre seg i den retningen man selv ønsker.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter