Leder

Vårt Land: Vi må stille oss spørsmålet: Er det mulig å finne en annen vei?

Flere stiller spørsmål om USA er ved et historisk ­demokratisk vendepunkt. Dessverre har vi tilsvarende situasjoner i flere land.

Det har lenge vært kjent at den amerikanske presidenten bedriver nedsnakking og trolling. Under koronakrisen har dette tiltatt. Denne uken skrev Fredrik Græsvik, TV2s USA-korrespondent på Twitter: «Presidenten har sendt ut over hundre twittermeldinger i dag. De fleste av dem handler om hvor dumme andre mennesker er.»

Trumps kallenavn på motstandere

Det finnes et hav av eksempler på hvordan han omtaler sine politiske motstandere. Tidligere presidentkandidat Hillary Clinton har fått mange kalle­navn: «Crazy Hillary» (Gærne-Hillary), «Crooked Hillary» (Kjeltring-Hillary) «Heartless Hillary» (hjerte­løse Hillary) og «Lyin’ Hillary» (lyvende Hillary). Joe Biden, som er hans motkandidat ved høstens valg, får også sitt pass påskrevet: «Creepy­ Joe» (skumle Joe) og «Creepy-sleepy Joe» (skumle og trøtte­ Joe). Nancy Pelosi, som er demokratenens fremste talskvinne i Kongressen, blir omtalt som «High tax Nancy», (Høy skatt-Nancy) «High ­crime-Nancy» (Maktmisbruks-Nancy), «crazy Nancy­» (gærne Nancy) og «nervous Nancy» (nervøse Nancy).

LES OGSÅ: Viruset svekker Trumps gjenvalg: Helt åpent om han vinner til høsten

Også media, personer i domstoler, akademia og embedsverk får kallenavn eller kan risikere å bli oppsagt hvis de uttaler seg kritisk om ham. Noe av dette kan synes komisk, men det alvorlige er at det indikerer mangel på respekt for demokratisk debatt. Og det er alvorlig når dette kommer fra den amerikanske presidenten, som er blant verdens mektigste.

Faller på demokratimålinger

USA faller på flere av de internasjonale målingene når det gjelder å etterleve demokratiske prinsipper. William M. Lafferty, som er tidligere professor i statsvitenskap og en anerkjent forsker, er en av flere som stiller spørsmålet om USA er ved et historisk ­demokratisk vendepunkt. Dessverre har vi tilsvarende situasjoner i flere land.

I Norge er vi tilskuere til det som skjer i USA. Men også her hardner det politiske ordskiftet, og polariseringen øker. Norske politikere og alle vi andre må stille oss spørsmålet: Er det mulig å finne en annen vei? Er det mulig å skape en debatt der politikere som Trump ikke blir valgt? Dette er et stort og alvorlig spørsmål. Men vi må tenke oss om før det er for sent.

LES OGSÅ:

• Idar Kjølsvik: Presidenten er gal

Une Bratberg: Det er i krisetid vi ser hvem vi egentlig har til å lede oss.

• På 70-tallet var evangelikale kristne likegyldige til abortsaken

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder