Kirke

Tvang til tro

Vi begynner å få vel mange tegn på at vårt liberale og tolerante samfunn ikke tåler synspunkter som avviker fra flertallets.

Er frikirkelige og lavkirkelige kristne ekstra hårsåre, eller har de faktisk et poeng når de i stadig større grad føler seg som en pariakaste i samfunnet?

Saken om studenter som protesterer mot at Universitet i Agder leier lokaler i det såkalte Q42-kvartalet, er et av flere eksempler på at det begynner å tegne seg et bilde.

Vi merker oss at Studentorganisasjonen i Agder ikke argumenterer prinsipielt for livssynsnøytrale lokaler. I stedet blir det provosert av at universitetet leier av en pinsemenighet. «Dette er en menighet der ikke alle føler seg velkomne», og «dermed støtter universitetet også Filadelfia og det menigheten står for økonomisk», er argumentene man bruker.

For ikke lenge siden var boikotten av en forretningsmann fordi han støttet regjeringens syn på fosterreduksjon oppe i Dagsnytt atten.

Og i forrige uke så vi antydninger til nok en debatt om trosstøtte til frikirkelige menigheter, etter at regissøren av filmen Disco, Jorunn Myklebust Syversen, stilte spørsmål ved støtten til «denne typen» menigheter. Det samme gjorde Anette Trettebergstuen i Arbeiderpartiet – og begge to nevnte i den forbindelse synet på homofili.

Vi begynner å få vel mange tegn på at vårt liberale og tolerante samfunn ikke tåler synspunkter som avviker fra flertallets i trosspørsmål.

En ting er å utsette dem for debatt og motforestillinger, noe vi støtter helhjertet på prinsipielt grunnlag. Noe helt annet er å gi mennesker en følelse av å være uønsket i samfunnet, noe vi ikke støtter.

Det finnes en lang rekke av etisk tvilsomme disposisjoner i både næringsliv og offentlighet man kunne ta tak i. I så måte er det tankevekkende at det er det tradisjonelle synet på seksualetikk som genererer de sterkeste reaksjonene.

Borte er all vilje til å vurdere troendes bakenforliggende beveggrunner, ikke minst i lys av deres øvrige positive samfunnsengasjement.

Hva gjør det med disse miljøene at de blir utsatt for et sånt kjør? Hvis noen innbiller seg at troende lar seg tvinge til å tro noe annet, har de liten forståelse av hva tro er.

Og det er kanskje problemets kjerne.

LES OGSÅ:

• Studenter vil ikke ha forelesninger i Q42

• Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke