Internasjonal rett

Etter den andre verdenskrigen har det internasjonale samfunn bygd opp et regelverk for å beskytte sivile i krig. Men det trengs noen som kan håndheve reglene.

Leger Uten Grenser fordømmer angrepet på kontoret, som har vært brukt til å støtte opp om de medisinske nødhjelpsaktivitetene organisasjonen har i regionen. Foto: Julija Trofimova / Leger Uten Grenser / Handout / NTB
SIVILE: Skal vi ha sjanse til å opprettholde respekten for det viktige regelverket som skal beskytte sivile, trenger vi noen som håndhever reglene, skriver Vårt Land på lederplass.
Publisert Sist oppdatert

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Russland prøver nå i praksis å ta verden tilbake til tiden før den fjerde Genevekonvensjon, skriver folkerettseksperten Cecilie Hellestveit i Dag og Tid. Denne konvensjonen fra 1949 er den viktigste nyskapingen etter den andre verdenskrigen. Nå prøver altså Russland å vende tilbake til tilstanden før krigen, hevder hun.

Det er dessverre lite vi andre kan gjøre for å tvinge Russland til å holde seg til de internasjonale reglene. Men én instans har i det minste prøvd å gjøre noe. Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har utstedt arrestordre mot Vladimir Putin for brudd på krigens folkerett. Rent konkret er arrestordren begrunnet med at den russiske presidenten er ansvarlig for å bortføre ukrainske barn fra områder Russland har erobret.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS