Leder

Håpefullt for fred i Sudan

De siste dagene har over 10.000 etiopiere flyktet over grensen til Sudan fra ulmende borgerkrig i Tigray-regionern. Samtidig opplever Sudan sin mest løfterike periode på over mer enn 30 år.

Mens utviklingen går dramatisk feil vei i Etiopia, har det de siste månedene kommet håpefulle nyheter fra nabolandet Sudan. Senest søndag returnerte opprørsledere fra Sudans revolusjonære front (SFR) til hovedstaden Khartoum, etter å ha undertegnet en fredsavtale med myndighetene i begynnelsen av oktober.

SFR er en paraplyorganisasjon for ulike opprørsgrupper fra Darfur, samt delstatene Sør-Kordofan og Blånilen, og fredsavtalen tar sikte å ende den 17 år lange krigen om blant annet har rammet Darfur-regionen vest i Sudan hardt.

Startet med folkelig opprør

Utviklingen i Sudan er et eksempel på at folkelig opprør og protest kan skape avgjørende positiv utvikling. Den nåværende overgangsregjeringen i det konfliktherjede landet kom til makten etter at folkelige protester bidro til at diktatoren Omar al-Bashir ble fjernet fra makten i april 2019.

Da hadde Bashir vært landets president siden et islamistisk kupp i 1989. De siste 10 årene var han etterlyst av den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC), anklaget for forbrytelser mot menneskeheten og folkemord under Darfur-konflikten.

«Partnere og fredsskapere»

Søndag kunne lederen for Sudans regjerende suverene råd, general Abdel-Fattah Burhan, ønske lederne av Sudans revolusjonære front (SFR) velkommen som «partnere og fredsskapere», da de returnerte fra eksil i Sør-Sudan.

Ifølge leder for opprørsfronten, Al-Hadi Idriss, betyr deres retur til Sudan at de har blitt en del av overgangsregjeringen. Meningen er at deres væpnede styrker skal integreres i Sudans væpnede styrker, og avtalen gir utvidet selvstyre for de sørlige provinsene Blånilen, Sør-Kordofan og Vest-Kordofan.

Normalisering med Israel

Det er bare noen uker siden USA bidro til en avtale som normaliserer forholdet mellom Sudan og Israel. Normaliseringen kom i kjølvannet av at USAs president Donald Trump erklærte at Sudan ville bli fjernet fra amerikanernes liste over land som støtter terrorisme, etter at Sudan lovet å overføre drøye tre milliarder kroner til amerikanske terrorofre og deres familier.

Fortsatt har ikke alle opprørsgrupper i Sudan inngått fredsavtaler med myndighetene, men utviklingen gir grunn til håp. Overgangsregjeringen har imidlertid en formidabel oppgave med å gjenreise økonomien, og trenger å overføre ressurser fra oppblåste militærbudsjetter til sivil sektor. Et kompliserende element i fredsframgangen, er strømmen av flyktninger til Sudan fra den nå krigsherjede Tigray-regionen i Etiopia, en konflikt som truer med å destabilisere en hel region.

LES MER:

• – Etiopia må ta oppgjør med fortiden

• Israels nye venner

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder