‘Miraklene i middelalderen har jeg ikke noen bestemt oppfatning om’
Jeg tror på at de trodde på det, for å si det sånn. Men på den andre siden, jeg vil ikke utelukke muligheten. Altså – hvorfor ikke?
Erlend Berge
Henning Laugerud – i den nye boken din, Reformasjon uten folk, gir du et rikt og mer nyansert bilde av middelalderen enn det vanlige. Så – når vi sier «den mørke middelalder», da er det bare tøys?
– Kort og godt: Ja! Det er det enkle svaret på det. «Den mørke middelalder» er en figur som springer ut nettopp av reformasjonsdebatten og det er derfor jeg mener det er så viktig å kjenne historien, den forteller oss hvor forestillingene vi har kommer fra. Vi hører for eksempel stadig i den politiske samtalen – når folk mener ett eller annet som man ikke liker, enten det er muslimske islamister eller noe annet, så sier vi at, ja, dette er middelalderske forestillinger. Mens det er motsatt: IS og muslimsk fundamentalisme er alt annet enn middelaldersk. Vi sier at militær undertrykkelse og tortur, det er som hentet ut av et middelaldersk skrekkabinett. Det er naturligvis fri diktning. Den undertrykkelsen og torturen vi finner i dag, den er vår egen oppfinnelse. Det er typisk at vi plasserer det vi ikke liker i en annen tid, det er en måte å beskytte seg på, det er ikke oss liksom, det er «noen andre». Det er farlig å tenke på den måten.
– Du «lever» i middelalderen mye av tiden din, er du middelalderromantiker?