Kultur

– Widvey har ikke vært den mest populære, men hun har vært redelig

Kritikerne, biblioteksektoren og filmbransjen er stort sett fornøyd med Thorhild Widveys tid som kulturminister. Norske billedkunstnere syns hun burde ha gjort mer for å styrke kunstnerøkonomien.

I morgen kommer statsminister Erna Solberg etter all sannsynlighet til å gjøre endringer i regjeringen. Etter det Aftenposten erfarer kommer kulturminister Thorhild Widvey til å være en av statsrådene som skal byttes ut i morgen.

Både NRK og Adresseavisen mener at jobben går til Høyres Linda Hofstad Helleland.

LES OGSÅ: Helleland pekes ut som ny kultur- og trosminister

Bibliotekene fornøyde

Kristin Danielsen, biblioteksjef på Deichmanske bibliotek i Oslo, syns Thorhild Widvey fortjener en fjær i hatten for å ha laget en bibliotekstrategi.

– Widvey har satt fokus på en av tingene som Enger-utvalget påpekte som svakheter, at det ikke har vært en god plan for bibliotekene. Sett fra biblioteksektoren er vi veldig fornøyde med at hun har sagt at folkebibliotekene skal styrkes.

Danielsen ønsker seg nå en kulturminister som er god til å forhandle med finansministeren, så kulturen får gode økonomiske rammevilkår.

– Vi må ha en kulturminister som er en sterk forkjemper for kulturens verdi, og som vet at kulturen er ikke kakepynten, men limet i samfunnet.

LES OGSÅ: Musikk har ingen plass i ny Nasjonal bibliotekstrategi

Misfornøyd med bokloven

– Widveys grep som har hatt mest å si for litteraturfeltet, i negativ forstand, var skrotinga av bokloven, sier Sigmund Løvåsen, leder i Forfatterforeningen.

Forslaget om en egen boklov kom fra daværende kulturminister Hadia Tajik (Ap) og skulle sikre like konkurransevilkår, blant annet gjennom fastpris på nye bøker. Widvey bestemte seg for å reversere loven høsten 2013.

Av positive ting kulturministeren har fått til, vil Løvåsen trekke fram kunstnerøkonomiutredningen.

– Det var på høy tid og svært viktig at vi fikk en ny gjennomgang av kunstnernes økonomiske situasjon. Resultatene ble imidlertid ikke fulgt opp i særlig grad i regjeringens budsjettforslag for 2016, sier Løvåsen.

Han mener likevel Widvey avslutter godt ved å sist uke bidra til at Norge kan søke som hovedland på bokmessa i Frankfurt i 2019, der et nesten enstemmig storting vedtok 30 millioner statlige kroner til denne satsingen.

LES OGSÅ: Boklov viktigst for barn

Burde bedret kunstnerøkonomien

Hilde Tørdal, styreleder i Norske billedkunstnere, mener Widvey burde ha gjort mer for å bedre økonomien til kunstnerne.

Det kom en fin utredning rundt juletider i fjor, hvor det kom mange gode anbefalinger. Her kunne Widvey hatt sjansen til å markere seg som en sterk og god politiker som tok forskningen på alvor, men her skuffet hun, sier Tørdal.

– Det har vært mye bra snakk om frivillighet og fokus på private kilder for finansiering, men kunstnerøkonomien må bli høyeste prioritet. Siden 2006 har folks inntekt økt med 23 prosent, mens billedkunstnernes inntekter har hatt over 10 prosent nedgang fra deres kunstneriske virksomhet.

Tørdal er derimot fornøyd med at kulturministeren i forhandlingene med støttepartiene KrF og Venstre, har startet en viktig 3-årig lønnsreform for kunstnerstipendene og har satt i gang et prøveprosjekt for utstillingshonorar, som sikrer at norske kunstnere får betaling for arbeidet det tar å lage verkene ved utstillinger ved statlige kunstinstitusjoner.

– Det visuelle feltet har aller lavest inntekter fra sitt virke, så tiltak for å øke inntjeningen fra det kunstnerne skaper i sitt kunstneriske virke, bør den nye kulturministeren ha fokus på, mener Tørdal.

LES OGSÅ: Forskere skal kartlegge kunstnernes levekår, men sliter med å få dem i tale

– Kritikerlaget har blitt hørt

Ida Habbestad, leder i Kritikerlaget, mener det har skjedd mer for kritikken i den perioden Thorhild Widvey har vært kulturminister enn på lenge.

– Kulturdepartementet har fanget opp at kritikken har vanskelige kår i dag, og i hvert av statsbudsjettene kommet med tiltak for å bidra til å styrke den offentlige samtalen om kunst. Så kritikerlaget har blitt hørt i den perioden Widvey har vært kulturminister, sier Habbestad.

I dag utlyser Fritt Ord stipender for kunstkritikere gjennom et treårig prosjekt. Ida Habbestad er bekymret for hva som vil skje når denne perioden er over, og håper at en ny kulturminister vil se at den offentlige kritikken har vanskelige kår i en tid der det stadig blir færre kritikker i avisene og nivået på honorarene har stagnert.

– Vi mener fremdeles at det er et offentlig ansvar sikre en offentlig samtale om kunst, og håper en eventuell ny minister vil være med å videreføre det Widvey har startet, sier Habbestad.

LES OGSÅ: Vil kutte støtte til knutepunktfestivaler

Trenger ikke ny

Torbjørn Urfjell, direktør Virke Produsentforeningen, sier han egentlig ikke har behov for ny kulturminister.

– Widvey har ikke vært den kulturministeren som har vært mest populær i kulturfeltet, men hun har vært redelig og etter hvert fått lagt fram politikk som er viktig for bransjen.

Urfjell er fornøyd med at Widvey har fått lagt fram en filmmelding og en kringkastingsmelding i sin periode som kulturminister.

– Det har vært områder vi har vært uenige, men det har vært mulig å diskutere, sier Urfjell.

– I begynnelsen av perioden gjorde hun et alvorlig kutt i filmfondet, men dette ble rettet opp i senere budsjetter.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur