Kunst

Voksende behov for kirkekultur

Kirkeakademiene vokser kraftig i antall og aktivitet. – Det er uttrykk for et behov for mer kontakt mellom kirke og kultur, tror Nils Ivar Agøy.

– Vi er en voksende bevegelse med rundt 400 arrangementer årlig fordelt på 68 akademier, sier Nils Ivar Agøy.

Historieprofessoren ved Høgskolen i Telemark er styreleder i Norske kirkeakademier (NKA). Han slutter seg til kritikken Einar Solbu retter mot Kirkerådet. I et debattinnlegg i mandagsavisen sa Solbu at Kirkerådet ikke har gjort forholdet mellom kirke og kultur til en fanesak. Han mener Kirkerådet må gjøre kulturen synlig i budsjettene.

LES OGSÅ: Savner kultursignaler fra Kirkerådet

– Solbu setter fingeren på et anliggende vi har vært og kontinuerlig er opptatte av. Vi mener det er et stort potensial for å øke kontaktflaten mellom kirke og samfunnsliv gjennom bruk av kunst- og kulturuttrykk, sier Agøy.

Vokser årlig

For ti år siden var det 56 medlemsakademier tilsluttet bevegelsen. Siden har det vokst med et snitt på ett akademi per år. Selv om NKA er en økumenisk bevegelse, har organisasjonen hele tiden hatt et eierforhold til kirkens kulturmelding. Det var daværende generalsekretær i Kirkeakademiene, Margunn Sandal, som var prosjektleder for utarbeidelsen av Kunsten å være kirke.

– Vi har ventet på effekten av den og håpet at det snart skulle slå inn. Vi har også hatt forhåpninger til ordningen med kirkelige kulturrådgivere. Vi opplever at det fortsatt er uutnyttede muligheter. Våre akademier forsøker å gjøre noe med det med våre begrensede ressurser, sier Agøy.

LES INNLEGGET PÅ VERDIDEBATT: Eyvind Skeie: Opprett kulturstipender

Et behov

– Har NKAs arbeid vokst som følge av meldingen?

– Den hjalp oss i å tenke mer systematisk.

Han mener denne økningen sier noe om et behov blant folk som søker til kirke og kristenliv for å ivareta også et ordskifte om kultur og samfunnsengasjement.

– Jeg vil ikke si det er et behov som kirken ikke imøtekommer, men det skjer kanskje mindre systematisk enn vi kunne ønske oss. I noen sammenhenger har vi ikke så gode samarbeidsforhold som vi skulle ønske oss. Vi venter fortsatt på at den ti år gamle meldingen får den fulle effekten.

LES INNLEGGET PÅ VERDIDEBATT: I gudstjenesten man finner det største behovet for kunst

Gamle skiller

Agøy tror forklaringen kan være at Den norske kirke har stått midt oppe i store endringer og konflikter. Han mener Kirkemøtet bør bestemme seg for hvordan saken skal håndteres videre.

– Da vil Kunsten å være kirke fortsatt være et godt utgangspunkt for å formulere en plan, sier han.

Agøy mener fortsatt at grenseoppgangene både mellom kirke og politikk og kirke og kultur kan være vanskelige.

– Fra gammelt av har den pietistiske tradisjonen betydd at kunsten ikke har hatt noen særlig plass, sier han.

I dag tror han dette kommer særlig til uttrykk gjennom en rekke konserter, festivaler, teater, film og forfattermøter, men også i form av møter om religionsdialog og debatt om samfunnsspørsmål.

– Temaene spenner vidt. I vårt akademi her i Telemark hadde vi nylig et møte om religionsdialogen i Midtøsten. Det ble etterfulgt av et møte om illustrasjonene i den nylig utgitte Flatøyboka, sier Agøy.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kunst