Kultur

Vil vekke kunsten å være kirke

Kirkens folk har fortsatt svært lang vei å gå før de får et bevisst forhold til kunst. Den påstanden akter en gruppe kunst- og kirkefolk å gjøre noe med.

Den norske kirkes kulturmelding Kunsten å være kirke har ligget lenge nok på vent. Med åpent mandat fra Kult – Senter for kunst, kultur og kirke i Oslo skal en bredt sammensatt gruppe snu alle steiner med det mål å sette fart i kirkens arbeid med kunst og kunstfeltets befatning med kirke.

LES OGSÅ: – Kultur i kirken er mer enn kakepynt

Engstelse

– Vi skal på veldig fritt grunnlag ta for oss kulturmeldingen og se om det er sider ved den som vi vil utdype og forstå bedre. Mandag snakket vi om flere aspekter ved forholdet mellom kirke og kunst. Blant annet drøftet vi grunner til kirkens engstelse for kunsten og hva man kan gjøre med en slik engstelse. Vi var også inne på behovet for at folk med ulik faglig bakgrunn og kirkefolk i det hele tatt går videre i den teologiske refleksjonen. På grunnlag av den foreløpig ustrukturerte samtalen skal vi så enes om et opplegg for videre samtale, sier Einar Solbu.

LES OGSÅ: Frykter Kirkerådet ikke bryr seg om kultur

Nytt blikk

I innkallingsbrevet ble gruppa utfordret på å «se med nye øyne» for å kunne «ta strukturelle grep». Gruppen er satt sammen av mennesker med «høy kompetanse og omfattende erfaringsbakgrunn fra forskjellige områder innen kirkeliv og kunstliv».

Fra Kult er Einar Solbu og Kari Falk med. Professor Svein Aage Christoffersen (UiO) har jobbet spesielt med krysningsfeltet mellom religionsfilosofi, teologi, filosofi og kunst og har her i avisen gitt uttrykk for at han synes kirken viser liten interesse for å øke kompetansen på kunst. Danser og koreograf Solveig Styve Holte har i en rekke forestillinger arbeidet både i kirken og tatt med kirkelige uttrykk ut av kirkerommet.

Kantor Kristin Vold Nese, teatersjef Tom Remlov og sokneprest Margunn Sandal er andre medlemmer av gruppa. Alle har på ulikt vis hatt et engasjement i feltet mellom kunst og kirke. Sandal var som daværende generalsekretær i Norske Kirkeakademier, prosjektleder for kulturmeldingen.

Ingen fanesak

Einar Solbu er leder av gruppa. Han er også styremedlem i Kult og ledet utredningen som førte fram til kulturmeldingen i 2005. I høst oppsummerte han i en kronikk her i avisen det siste tiåret med å konstatere at Kirkerådet ikke har gjort kunst til en fanesak. Hans innlegg utløste en omfattende debatt.

– Opplevde du at du fikk tilslutning til din analyse?

– Ja, både tilslutning og supplerende synspunkter. Mitt inntrykk er at interessen for temaet har blomstret opp litt gjennom debatten, sier Solbu.

Svært lang vei

I innkallingen til mandagens møte svartmales ikke situasjonen. Kult registrerer en voksende interesse for kunst i kirkelige kretser. De peker også på at kunstnere i sine uttrykk stadig kretser rundt eksistensielle spørsmål.

– Samtidig mener vi at det er svært langt igjen før kirken og dens mange medarbeidere kan sies å ha et bevisst, proaktivt og kompetent forhold til kunst som fundament for refleksjon, innsikt og kommunikasjon, skriver Einar Solbu og Kari Falk.

Solbu peker blant annet på at miljøet rundt Kristiansund Kirke Kunst og Kulturakademi skal ha et seminar til høsten hvor de skal ta opp forholdet til kunst både i skolesekken og i trosopplæringen.

LES OGSÅ: Etterlyser teologer som er interessert i kunst

Skepsis

Selv om gruppa selv skal sette dagsorden, peker Kult på noen punkter de mener gruppa kan drøfte.

• Kirken satser store ressurser på trosopplæringen. På hvilken måte kan kunsten bli et naturlig språk, referanse og redskap i dette arbeidet?

•I dag produserer og formidler kunstinstitusjoner og –miljøer mer enn noen gang tidligere, slik at tilbudet er omfattende. Kan kunstlivet ha noe å hente gjennom et mer bevisst samarbeid med eller forhold til trosmiljøer?

• Møter kirken kunstnerne med skepsis heller enn tillit? I så fall, hvordan kan en større grad av tillit bygges?

• Det er behov for mer kunnskap om det teologiske og kanskje også filosofiske fundament for et nærmere forhold mellom kirken og kunsten. Kan det være interessant å tenke seg at et slikt fundament kan utvikles gjennom et nærmere samarbeid mellom fagfolk og –miljøer fra kunstliv og kirke?

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur