Kultur

Vil reformere reisejournalistikken

Den danske avisen Politiken vil gjøre journalistikken mer klimavennlig. Sjefredaktør i Aftenposten mener leserne selv er rustet til å gjøre sine egne reisevalg.

Sjefredaktør Christian Jensen i den danske avisen Politiken går ut og erklærer at avisen vil kutte i egen reising og benytte tog og kollektive alternativer der det er mulig. Må avisens journalister bruke fly vil de klimakompensere for alle slike reiser, gjennom bidrag til klimainnsats som erstatning for de negative klimaavtrykkene fra flyreisene. De vil også gå over til å bruke elbiler for avisens fotografer.

Klimaleder

Redaktør for reiselivsstoffet i Politiken, Tina Krongaard, sier til Vårt Land at det er avisens mål å bli den ledende klima-avisen i Danmark.

– Det begynte i høst der vi hadde en artikkelserie på forbruk og bilbruk opp mot klimatenkning. Nå har vi opprettet en ny seksjon i avisen som tar klimautfordringen på alvor gjennom inspirerende og kritisk reisejournalistikk. Én ting er avisens egne reiser, men det som vil bety mye mer er om vi kan påvirke danskenes reisevaner i en mer klimavennlig retning. Det håper vi å bidra til gjennom å fokusere på mer klimavennlige og nære attraksjoner – som man kan besøke uten å bruke klimaskadelige flyreiser, sier hun.

LES MER: Norges første miljøkirke

Klimaavtrykk

Politiken vil endre profil på både reisestoff og andre felt, ut fra en ny klimatenkning. En av Politikens siste anbefalinger er en togtur til Lofoten – 4.000 kilometer med «smuk natur». De vil også vise en interaktiv grafikk på sine nettsider, der leserne kan beregne sine egne klimaavtrykk for hvert enkelt reisemål.

– Vi vil ikke heve pekefingeren høyt, men informere og inspirere til å vurdere de klimaavtrykkene man setter når man drar på tur. Vi vil nå utstyre alle reiseanbefalinger med beregninger av hvor sterkt det påvirker klimaet, og oppfordre til nære reisemål som kan nås uten å reise med fly, forteller hun.

Aksjonistisk

Sjefredaktør i Aftenposten, Espen Egil Hansen, kjenner ikke Politikens profilendring, men er generelt skeptisk hvis journalistikken får et aksjonistisk preg.

– Vi har dekket klimaspørsmål bredt i 30 år, også problemstillinger rundt reising og klimapåvirkninger. Våre lesere vet at lange flyreiser setter klimaavtrykk, og er godt rustet til å gjøre sine egne valg av reisemål, også ut fra klimahensyn, sier han.

Aftenposten har ikke diskutert konkrete omlegginger av egen reisejournalistikk.

– Det viktigste er å gjøre folk bevisste, også når det gjelder reisevaner, gjennom faktuell journalistikk.

– Men Politiken gjør mye bra, ideen kan være god og verdt å se på – som én måte å fornye reisejournalistikken på. Aftenposten har mange korrespondenter, men vi kan ikke dekke verden uten en omfattende reisevirksomhet. Vi har ingen policy på at vi ikke skal reise for å dekke viktige begivenheter, sier han.

– Aftenposten anbefaler 12 reisemål for 2019, det eneste man kan nå med tog fra Oslo er Grimstad...

– Min hjemby er sterkt å anbefale, sier Hansen med et smil.

– Men slike kåringer og trender handler også mye om drømmen rundt eksotiske reisemål, avslutter han.

LES MER: Vi som flyr inn i solnedgangen

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur