Kultur

Vil nyansere ­synet på kristne ungdommer

– I et individualistisk samfunn er det ­interessant å følge unge som lever for noe som er større enn seg selv, sier prosjektleder for NRK-serien Guds lærlinger.

Bilde 1 av 2

I seks måneder har et TV-team fra produksjonsselskapet Monster Entertainment fulgt fem ­bibelskoleelever ved Acta bibelskole i Stavanger. Serien Guds lærlinger blir vist på NRK 1 ­etter påske.

Kreativ leder i produksjonsselskapet Monster Entertainment, Vibeke Rolland, syntes det var spennende, men også litt eksotisk, å gå inn i et kristent ungdomsmiljø som hun tror vil være ukjent for mange TV-seere.

– I et samfunn som i stor grad er preget av individualisme og et stadig jag etter bekreftelse, var det et interessant perspektiv å følge unge mennesker som lever for noe som er større enn seg selv. Målet vårt er verken å forherlige eller kritisere, men å vise livet sett fra fem unge menneskers perspektiv. Serien vil kanskje provosere, men forhåpentligvis også nyansere vårt syn på aktive kristne, sier Rolland.

LES MIN TRO MED KARL-JOHAN KJØDE: Får vondt i kroppen av lukta på bedehuset

De valgte en bibel-internatskole, hvor de regnet med å møte ungdom som virkelig tok troen sin på alvor.

– Selv om antall kristne går ned her i landet, viser en MMI-måling at 30 prosent unge kaller seg personlig kristne. Det må vi ta på alvor.

LES OGSÅ: Gransker egen fortid som Jesus-soldat

Selskapet som har stått bak ­serier som Skal vi danse, Stjerne­kamp, Hvem bryr seg, Glade jul, Meglerne og Allsang på grensen, ble ikke bedt av NRK om å lage serien Guds lærlinger.

– Vi leverte serien som et ­bidrag i en konkurranse hos NRK, som vi vant. Dette var tydeligvis noe statskanalen ønsket seg, sier Rolland.

Positivt for skolen

– Utgangspunktet deres har vært å belyse norske ungdommer som har valgt å leve for noe annet enn seg selv. Her ved Acta ønsker vi å gi ungdom en mulighet til å vokse i sitt disippelliv, så det passet bra, sier Egil Elling Ellingsen, som er rektor ved bibelskolen.

LES OGSÅ: Bibelskolelærer giftet seg med elev – gir ut samlivsbok

Han forteller at TV-teamet tok seg god tid med å bli kjent med skolen og elevene som blir fulgt i serien.

– Dette ser jeg på som positivt både for skolen vår og det vi står for. De av elevene og staben som har sett førpremieren på de tre første programmene, er i hvert fall fornøyd. Naturligvis er vi ­likevel litt spent, for vi har jo gitt fra oss en god del kontroll her.

– Hvordan ble de fem elevene som er med i serien valgt ut?

– Produksjonsselskapet sa litt om hvilke typer de var ute etter. Og skolen var med å finne elever vi opplevde kunne passe inn i konseptet. Vi har likevel ikke lagt noen føringer for dem, de har vært frie til å være seg selv. TV-teamet følger dem også på hyblene og andre steder utenfor skolen.

LES OGSÅ: Stadig flere vil se dokumentarfilm

– Hva slags reaksjoner tror du det vil komme fra seerne?

– Jeg håper jo flest mulig vil heie på de fem elevene. Det fortjener de, for jeg synes det er tøft gjort å stille opp slik. Det vil sikkert dukke opp spørsmål om tvil og tro, og hva det vil si å følge ­Jesus slik de har valgt å gjøre. Forhåpentligvis vil programmene også generere nye samtaler om tro, ikke minst blant de mange her i landet som ikke har tatt et kristent standpunkt, men heller ikke har sagt nei til Jesus, sier Ellingsen.

Full av beundring

Prosjekt­redaktør for Guds lærlinger i NRK, Marie Sjo, syntes både ideen og gjennomføringen av serien, var så bra at hun ikke var i tvil om at den fortjente å bli sendt på NRK1.

– Vi ønsker å speile hele befolkningen, og alle lisensbetalerne, også de kristne ungdomsmiljøene. For oss er det et poeng å ta med seere et sted de aldri har vært, og det vil nok for flere­ være tilfelle her. Det er slett ­ingen kritisk­ vinkling her, bare et ­genuint ønske om å vise hva som skjer i dette miljøet. Jeg er full av beundring for unge mennesker som er så modige og byr på seg selv slik disse bibelskoleelevene gjør, sier Sjo.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur