Kultur

Hvis du vil slå deg opp som gründer i dag, skal du helst lansere en internettjeneste som røsker sikkelig i en fastgrodd bransje. Det engelske begrepet disruption går igjen i Powerpoint-presentasjonene, og har blitt et fyrtårn fremtidsrettede gründere styrer etter. Ingen bedrifter illustrerer trenden tydeligere enn Airbnb – nettstedet som lar deg leie ut boligen din til turister. Uber er et annet eksempel. Tjenesten legger til rette for at du kan kjøre taxi med din egen bil, om du har tid til overs.

Airbnb

Airbnb og Über utfordrer hotell- og taxinæringen, ved å la vanlige folk tjene penger på ressurser som ellers står ubrukt. Så langt er alt vel. Men flere ser nå at utviklingen byr på nye utfordringer.

– På den ene siden er det en fantastisk utnyttelse av ubenyttede ressurser. Det som er problematisk, er at tjenestene kan unngå reguleringer som arbeidslivet og næringslivet ellers styrer etter. Utviklingen bidrar også til at byer som San Francisco og Barcelona blir snik-hotellifisert, og driver ut beboerne som var der tidligere, sier Simen Svale Skogsrud i det digitale designstudioet Bengler.